• Emma Dahlin (M) är Flens kommuns nya oppositionsråd. Foto:
  • Valvakan september 2014 där Emma Dahlin med partikamraterna, Katarina Lagerstedt, Tomas Andersson och Sven-Gunnar Johansson (till höger), fick se Centern och Sverigedemokraterna göra toppresultat. Foto:
1/

Flens nya oppositionsråd sätter laget före jaget

Flen

Emma Dahlin har valts till nytt oppositionsråd i Flen, en uppgift hon hyser stor ödmjukhet och förväntan inför.

— Att kunna representera Flens kommun – det förtroendet ska man inte förringa.

Det har gått elva år sedan snart 30-åriga Emma Dahlin tog sig an ett politiskt uppdrag för första gången, då som ersättare i Barn- och utbildningsnämnden. Efter en tillfällig flytt från staden hon växt upp och gått i skolan i, kom hon tillbaka 2010 och klev in politiken på allvar fyra år senare.

— Då stod jag på listan och hade socialnämndsuppdraget, mitt tyngsta uppdrag hittills. Först kändes socialnämnden bara tung och tråkig, men nu är jag så glad att jag tog posten. Det har varit otroligt lärorikt att se hur andra människors vardag faktiskt kan se ut, det öppnade verkligen ögonen på mig och därför har jag valt att ha kvar det uppdraget även som oppositionsråd, säger Emma Dahlin som är ödmjuk inför sitt nya uppdrag.

— Det är inte en enmansshow av mig, jag är en del av det moderata laget och fått förtroendet att leda laget. Det är jag stolt, glad och nervös inför, men jag behöver stöd av mina förste vice ordföranden som är bäst på sina nämnder och har den bästa fackkunskapen.

Nämnda flytt var för studier i Gävle. Hem kom hon med en examen i pedagogik och folkhälsa som andra ämne, en examen hon tror kommer märkas av i politiken.

— Ja det tror jag, hälsostatusen på befolkningen spelar så stor roll och speglar så mycket annat. Vi har en utmaning i att se till att vår befolkning har stora möjligheter att hålla sig frisk. Här spelar tryggheten in, otrygghet hämmar människor från att tordas ta sig ut. Men vi är på fel spår i samhällsutvecklingen om vi måste fundera på om vi ens törs vara ute när mörkt.

Emma Dahlin jobbade i sju år med landsbygdsutveckling genom EU-stöd där ideella föreningar i första hand kan utveckla bygden man bor och verkar i, innan politiken i fredags tog över på heltid.

Med valet bara drygt tio månader bort finns det många områden att jobba med.

— Jag har tagit tjänstledigt från jobbet den här mandatperioden ut och nästa år blir speciellt som valår. Just nu håller vi på och sammanställer valmaterial från riksplanet som ska vara applicerbart på Flen, allt funkar inte och vi har andra förutsättningar här. Vi tar också fram en lista till kommunvalet. Det gäller att vara ute och synas och det har vi inte varit så bra på från Moderaternas sida tidigare.

Även om Dahlin är moderat ser hon inga avgrundsdjupa skillnader till de andra partierna i Flen.

— Det är inte jätteideologiska debatter vi för. Vi kan prata om det mesta men vi måste ha samma mål för ögonen, att skapa en så bra kommun som möjligt och om det är för låg nivå lockar vi inte in nya till politiken.

Är det låg nivå i fullmäktige idag?

— Jag tycker det har blivit en ganska tråkig ton som jag inte alls står bakom. Men jag tror vi hamnat i en situation där vi inte riktigt vet hur vi ska komma ur det heller. Fokus har hamnat på hårda ord mot varandra, debatterna kan vara hårda men ska de vara sakliga. Dessutom är det mycket fokus på formalia och då tappar man fokus på det vi faktiskt är där för att fatta beslut om, de viktiga sakfrågorna. Det dränerar nog energin ganska mycket inom fullmäktige.

Som ung under 30 är Dahlin en raritet i Flens kommunfullmäktige.

— Att ha ett ungt oppositionsråd tror jag sänder en viktig signal utåt om man vill man få fler från min generation att engagera sig politiskt. Men jag vill poängtera att det är viktigt med åldersspridning och erfarenhet, man ser med olika ögonen på saker beroende på vart man står i livet, och det måste komma fram i fullmäktige.

Vilket är ditt mål med politiken?

— Riksdagen lockar, det är nog slutmålet i min politiska karriär. Men än så länge tycker jag om att vara kommunpolitiker, det är mer hands on och jag samlar på mig erfarenheter. Ett annat mål är att försöka få ihop alliansen här i Flen, där behöver man föra samtal kring hur de allianspartierna som sitter i majoritet nu, vad finns det för förutsättningar för att skapa allians även här? Valåret får avgöra hur nära det vi ligger, säger Emma Dahlin.

Fyller jämnt på nyår

Namn: Emma Dahlin.

Ålder: 29, fyller 30 på nyårsafton.

Bor: I Flen.

Familj: Mamma, pappa och syster i Flen, bror i utlandet.

Fritid: Tycker om vara ute i naturen med hunden samt umgås med vänner.

Aktuell: Som Flens nya oppositionsråd.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaKommunalpolitikPolitik
Relaterat