Rose-Marie Fältskog, i bakgrunden stadshuset i Flen. Foto:

Flens kommuns kommunikatör hyllas på landsbred front

Flen

"Vilken fantastisk kommunikatör, tur för Flens kommun", "Du är så grymt bra" och "Beundrar tålamodet, stiligt jobbat". Så låter tre av de många hyllningar kommunens kommunikationsstrateg Rose-Marie Fältskog fått motta.

Flens kommuns jobbannons på Facebook med en kvinna i slöja ledde till hatiska och ibland rasistiska kommentarer och senare även till att kommunens hemsida utsattes för en överbelastningsattack som gjorde att den inte gick att nå.

Kommunikationsstrategen Rose-Marie Fältskog var den som ihärdigt och med ett språkbruk som många uppfattade som väldigt sakligt och fyndigt, svarade på inläggskommentarerna som strömmade in. För detta har hon hyllats i sociala medier, uppmärksammats på bland andra webbsidan "Inte rasist men..." som ger henne 10 av 10 poäng, samt omskrivits i flera stora media.

— Både jag och kommunen har fått mycket hyllningar både via mina privata sociala media flöden, via mejl till kommunen och via kommentarer på kommunens facebooksida och i meddelanden via Facebook. Många av dessa som hyllar arbetar själva som kommunikatörer eller med kommunikation av något slag. Mediaprofiler som Kjell Häglund med flera har twittrat hyllningar och utmärkelser, säger Rose-Marie som tar uppståndelsen med ro.

— Jag försöker hålla fötterna på jorden. Jag anser att jag har skött mitt jobb utifrån den värdegrund vi arbetar ifrån här i Flens kommun och de rutiner vi har för att besvara frågor och synpunkter i sociala media.

Har du råd till andra kommunikatörer som hamnar i liknande sits?

— Var saklig. Håll dig lugn. Försök svara på ett avväpnande sätt och eventuellt med lite glimt i ögat, känn av när det kan vara aktuellt. Studera hur kommentarsfält kan fungera när något som kan uppfattas som provocerande för vissa publicerats och hur det kan eskalera. Var beredd på i stort sett allt.

Hemsidan kom igång igen efter cirka tolv timmar, dataintrånget polisanmäldes och ligger nu hos polisens regionala utredningsenhet.

— Vi avvaktar polisens utredning, säger kommunens IT-chef Urban Bertling och fortsätter:

— Vår webb var ganska snabbt uppe och det visade sig vara en ren överbelastningsattack, så kallas DDOS. Vi ser över möjligheten att förstärka skyddet mot DDOS så att det går att undvika liknande attacker i framtiden.

Detta var första gången Flens kommun råkade ut för ett dataintrång av det här slaget.