• Claes Arvidsson har varit i Gambia två gånger. På hotellet lärde han känna servitören Sonko. Nu har Claes och hans fru Annika hjälpt både Sonko och andra behövande att få glasögon, något som är väldigt dyrt för många i Gambia. Foto:
  • Claes och Annika Arvidsson i Gambia. Foto:
  • Sonko bjöd hem Claes och Annika Arvidsson till sin familj. På bilden syns Sonko i de glasögon han har fått av Claes och Annika. Foto:
1/

Delade ut glasögon – och fick en ny vän

Mellösa/Gambia

Claes och Annika Arvidsson har nyligen kommit hem från en resa till Gambia. Där delade de ut glasögon till personer som inte har råd och möjlighet att skaffa det själva.

Det var en vän till Claes Arvidsson som tipsade honom om att åka till Gambia. Det ledde till Claes och hans fru Annikas första resa till landet i slutet av förra året.

— Första gången vi var i Gambia träffade vi en kille som heter Sonko som jobbade som servitör på hotellet. Vi började prata mycket med honom och insåg att han hade väldigt svårt att se med de glasögon han hade, jag vet inte hur länge han hade haft dem. För att kunna se och skriva behövde han ha pappret fem centimeter från ansiktet, berättar Claes.

För många i Gambia är ett par glasögon ett dyrt inköp, särskilt om man som Sonko har en familj med fyra barn att försörja. Claes och Annika bestämde sig för att hjälpa honom. När de kom tillbaka till Sverige skickade de ett par glasögon till Sonko med hans styrka, minus 16 på ett öga och minus 17 på det andra.

— Han blev glad som en speleman. Han är oerhört rädd om dem, säger Claes.

Nyligen återvände Claes och Annika till Gambia. Inför resan bestämde de sig för att försöka få tag på fler glasögon som de kunde ge till personer som behöver dem.

Claes brukar gå på soppluncherna som hålls i Mellösa församlingshem varannan onsdag. Han hörde sig för bland personerna där om det var någon som hade gamla glasögon hemma i byrålådan.

— Jag frågade under sopplunchen om någon hade glasögon att skänka, och jag fick in ett tjugotal. Jag lämnade in dem till en optiker som skrev upp vilken styrka det var på de olika glasögonen, berättar Claes.

I början av november i år reste Claes och Annika återigen till Gambia. Där mötte de upp Sonko, som bjöd hem Claes och Annika till sin familj.

— Vi gav honom några av glasögonparen, resten tog vi med oss till SOS Barnbyar, tillsammans med en fotboll och andra saker vi hade med oss.

Gåvorna var uppskattade, och Claes och Annika fick veta mer om verksamheten som SOS Barnbyar har i huvudstaden Banjul.

— Vi träffade ett par personer som var chefer där. De berättade att de hade hand om 92 föräldralösa barn och att barnen får bo 3-4 stycken tillsammans med en slags surrogatmamma fram tills dess att de är 18 år gamla. De får gå i skolan och får sjukvård. Detta går att göra tack vare hopsamlade medel från andra organisationer och privata människor, det är en fantastisk verksamhet, säger Claes.

De två resorna till Gambia har gett minnesvärda upplevelser och Claes berättar att han gärna åker tillbaka igen.

— När man är där ser man att det är en enorm skillnad på vad de har och vad vi har, samtidigt är personerna i Gambia väldigt kärleksfulla människor, säger Claes.

Gambia

Gambia är Västafrikas minsta land och är ungefär lika stort som Skåne.

Det bor runt 1,6 miljoner personer i landet.

Gambia är ett av de fattigaste länderna i Afrika.

Befolkningen i Gambia är väldigt ung, runt 40 procent är under 14 år och medellivslängden är 63 år.

Endast 67 procent av barnen som är i skolålder går i skolan.

Runt en av fyra barn i Gambia gör något typ av arbete, på grund av familjernas ekonomiska situation.

Källa: Ving och SOS Children's villages.

Läs mer om dessa ämnen

MellösaVälgörenhetvärlden