• "Det är samvaron som gör att det är trevligt", säger Gun-Britt Norén, till höger i bild. Foto:
  • Runt 20 pensionärer brukar samlas på servicehuset Gjutaren för att äta lunch varje tisdag. Foto:
  • Titti Karlsson arbetar ideellt varje vecka för att göra luncherna i Gjutaren möjliga. Foto:
1/

De lunchar helst tillsammans

Hälleforsnäs

Att ha sällskap under lunchen kan betyda mycket. Det vet det 20-tal personer i Hälleforsnäs som brukar äta lunch tillsammans varje tisdag.

Varje tisdag klockan tolv samlas en grupp pensionärer på servicehuset Gjutaren i Hälleforsnäs. För de flesta av pensionärerna är lunchen på Gjutaren en tisdagstradition som man sällan missar.

— Jag är alltid här och har knappt missat en enda gång. Det är samvaron som gör att det är trevligt, säger Gun-Britt Norén.

De gemensamma luncherna har pågått under fem års tid, och Titti Karlsson har hela tiden varit en drivande faktor bakom de återkommande träffarna, tillsammans med kyrkan i Mellösa och Hälleforsnäs, och frivilliga som hjälper till ideellt.

Även Titti Karlsson arbetar ideellt.

— Jag arbetade inom kostenheten innan jag blev pensionär. Jag är här varje tisdag, och fem frivilliga turas om att hjälpa till, berättar hon.

Vilka är det som brukar komma på tisdagarna?

— De flesta som kommer bor här i närheten och medelåldern är ungefär 80 år, men det finns en del som är lite äldre och en del som är lite yngre än så också. Det brukar vara ungefär 20 personer som kommer på luncherna, men det beror på vilken mat det är. Det kan vara 24 stycken om det är en populär maträtt, säger Titti Karlsson.

Extra mycket folk brukar komma när det är dags för fisk, som till exempel strömming som är populärt.

— På jul blev det ett julbord, det tyckte många var väldigt trevligt, säger Titti Karlsson.

Det är inte bara maten som lockar folk till Gjutaren varje tisdag. Till stor del är det möjligheten att träffa andra människor som lockar.

— Många bor ju ensamma, det är nästan inga par som kommer hit. Men här får man prata med andra medan man äter, säger Titti Karlsson.

Maten som äts i Gjutaren på tisdagarna kommer från Bruksskolans matservering.

Efter luncherna brukar det vara någon typ av aktivitet, som bingo eller musik. En annan aktivitet är försäljning av kläder, då en del av de som lunchar ställer upp som mannekänger och har modevisning. Det är kyrkan i Hälleforsnäs och Mellösa som står bakom aktiviteterna efter lunchen.

När tidningen gör ett besök under en tisdag är det dags för bingo, och just den här dagen serveras det korv stroganoff med ris.

Els-Mari Sjöblom är en av de fem frivilliga personer som brukar turas om att hjälpa Titti Karlsson. Det som behöver göras varje vecka är bland annat att ta emot och servera maten, att duka och att diska.

— Titti är den som håller ihop gruppen, säger Els-Mari Sjöblom.

Läs mer om dessa ämnen

HälleforsnäsSeniorer