Kvarteret Degeln i centrala Flen. Foto:

Centralt kvarter söker sin byggherre

Flen
annons

Kommunen söker entreprenörer som vill bygga i kvarteret Degeln, ett 5 000 kvadratmeter stort område som kommunen nyligen köpte tillbaka från Peab.

Peab hade tankar på att bygga bostadsrätter på området i tre till femvåningshus med närmare 80 lägenheter. Men bristande intresse gjorde att planerna gick om intet och nu är marken åter i kommunens ägo.

Detaljplanen som togs fram då för tio år sedan är dock fortfarande aktuell och ger utrymme för andra byggnationer än just bostadsrätter.

Nu söker kommunen nya byggföretag som vill satsa på den centrala adressen som ligger mellan Södra Kungsgatan och Kungsbrogatan.

— Förutom att vi har informationen om att vi tar emot intresseanmälningar på hemsidan har vi skickat den direkt till dem som uttalat intresse och någon andra som generellt vill ha information om intresseanmälningar. Jag kan nog tänka mig att några stycken är intresserade. Det är också ganska naturligt att kunna dela upp området i två delar, det kanske gör att man lämnar intresse på en del av det och vi är ganska öppna med att kunna göra så, säger Britt-Marie Andersson, mark- och exploateringsansvarig på samhällsbyggnadsförvaltningen i Flens kommun.

Att kommunen öppet söker intressenter är relativt ovanligt, åtminstone i Flen.

— Det har blivit vanligare att göra så i kommunerna men vi har inte haft det så tidigare. Anledningen till att vi gör det är vi haft många som muntligt sagt att de är intresserade, då går vi ut för att få in flera förslag och det ger oss möjligheten att välja ut vad som passar bra för det centrala läget, säger Andersson.

Kommunen skriver följande i sin information: "det är av stor vikt att den nya bebyggelsen utformas på ett sätt som stärker stadskärnan och bidrar till en attraktiv stadsbild."

Vad hoppas du själv kan komma att byggas på området?

— Framförallt bostäder med utrymme för handel i bottenvåningarna mot Södra Kungsgatan för att få en mer levande gata. En blandning av hyresrätter och bostadsrätter, vi har behov av båda och att det ska finnas både större och mindre lägenheter som kan tilltala många olika önskemål, säger Britt-Marie Andersson.

Den 15 september är sista dagen för byggföretagen att lämna sina anbud. Planen är att beslutet om vem som får rätten att bygga på området ska kunna tas på samhällsbyggnadsnämnden sista sammanträde för året.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Flens kommunSamhälleInfrastruktur
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka