Ulf Jonasson är doktor i folkhälsovetenskap och därtill utbildad journalist. Han har använt båda områdena för att nå ut med det han vill, allra främst sin och hustrun Birgittas forskning. Deras resultat har satt käppar i hjulen för läkemedelsindustrin. Det handlar om en substans som kan leda till dödsfall, och som nu är stoppad i länder över hela världen.

‒Jag är glad varje dag för vad vi kunnat göra, säger Ulf Jonasson.

Han utstrålar stor nöjdhet med tillvaron när vi träffar honom hemma i lägenheten ovan Stortorget i Katrineholm, och det är tydligt att livet är fyllt av det som alltid har intresserat honom.

På frågan vad som är viktigast nu, säger Ulf:

‒Det är Birgitta och att samla familjen. Birgitta och jag har ett ovanligt gott liv.

På födelsedagen samlas alla i Örebro.

‒Birgitta har fyra barn och jag har ett. Alla har partners. Vi har åtta barnbarn och ett nionde är på väg.

Ulf är född och uppvuxen i Jämtland. Han vet mycket om sin släkt, långt tillbaka genom århundradena. Pappa hade skrotfirma och de fyra barnen fick hjälpa till. I hemmet fanns alltid böcker.

‒Det som har varit viktigt i hela mitt liv är läsandet. Jag läste Min skattkammare som barn, säger han och pratar om att få tillgång till "den oändliga kunskapen".

‒Jag drömde om det. Jag trodde aldrig jag skulle hamna där.

Han syftar på den akademiska världen. Han doktorerade 2001. Ett besök i Uppsala, där paret Jonasson bodde ett antal år, är på gång. Ulf beskriver hur programmet, allsvensk fotbollsmatch mellan Sirius och Östersund med avslutande middag på Norrlands nation, hänger ihop. En egen tröja med namnet Jonasson har han också fått. Sammanhanget börjar med några killar från Östersund som har spelföretag.

‒Man ser vad gamla bekantskaper betyder och för med sig. Vi har ett förflutet gemensamt.

Ulf navigerar smidigt i sina nätverk. Han är medlem i Svenska läkarsällskapet, i Journalistförbundets seniorklubb, Publicistklubben och i Rotary i Katrineholm. Hans berättelser är fyllda av kända namn som Marit Paulsen och Jan Eliasson. Via Twitter skriver han till president Trump.

‒Nu kör jag mycket Twitter.

Ulf är också på Facebook och har flera bloggar.

Han tillbringar mycket tid i sitt arbetsrum, omgiven av böcker. Han brinner för utbildning.

‒Här trivs jag. Jag känner att det är gott att vara här.