Norrgängets torsdagsträffar fylls med nytt innehåll varje gång, inte sällan musik. Nära ting har uppträtt tidigare, och 125 personer hade kommit för att lyssna till dem denna gång.

Nära ting, Karin och Göran Fredriksson, boende i Valla, Kalle Åström, Flen, och Krister Andersson, Katrineholm, har i tio års tid spelat och uppträtt tillsammans. Göran och Kalle bildade gruppen två år tidigare, 2006. De har underhållit runt om i Sörmland, framför allt för en äldre publik.

Göran Fredriksson började spela i dansband 1958, och hade sin egen orkester, Göran Fredrikssons orkester. Han och Kalle Åström hittade varandra när Kalle behövde hjälp med att ta ut gitarrackord.

Karin Fredriksson, gift med Göran, spelar trummor och har skött mycket av "mellansnacket".

– I början hade vi hade teman, Nils Ferlin, Bellman, Taube, Cornelis... och jag berättade. Spela trummor har jag lärt mig själv, nere i pannrummet, berättar hon.

Krister Andersson har spelat i ett antal dansband, och i Katrineholms storband när det fanns. Han, liksom Kalle Åström, tänker fortsätta spela, men i andra konstellationer, när nu Nära ting upphör.

Göran Fredriksson har spelat i 60 år, och känner att det är dags att sluta nu, så han och Karin säger tack och adjö.

Den sista spelningen bjöd gruppen på en blandning av låtar med ett antal år på nacken, allra först "Små nära ting". Musikstunden gav både vemod och humor, mjuka melodier och låtar med fart.

Allan Edwalls "Kärleksvisa", Tove Janssons och Erna Tauros "Höstvisa", "Gösta Gigolo" som svänger sig på stadshotellet, "Blueberry hill", "Dont be cruel" och "Snabbköpskassörskan" är några exempel.

Det blev en uppskattad sista spelning.