“Det hĂ€nde att kockarna kom fulla till jobbet”

Det nyinvigda och anrika Stora Hotellet i Nyköping har en stolt och brokig 140-Ärig historia. En som minns hur det var förr Àr 92-Äriga Siv Appelquist som jobbade som kallskÀnka i hotellets restaurang under 60- och 70-talet.

Siv Appelquist kan se tillbaka pÄ ett lÄngt arbetsliv i restaurangbranschen. Kroppen tog mycket stryk av allt slit och i dag sitter hon i rullstol. "Det Àr bara huvudet som det inte Àr fel pÄ", sÀger hon.

Siv Appelquist kan se tillbaka pÄ ett lÄngt arbetsliv i restaurangbranschen. Kroppen tog mycket stryk av allt slit och i dag sitter hon i rullstol. "Det Àr bara huvudet som det inte Àr fel pÄ", sÀger hon.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2019-07-13 08:35

I juni skedde nyinvigningen av Stora Hotellet, eller “Storan” som det kallas i folkmun i Nyköping. 46 nya rum har tillkommit och ett nytt kök, dubbelt sĂ„ stort som det gamla har byggts. Satsningen har kostat cirka 100 miljoner kronor och Ă€r sett i ett historiskt perspektiv ett i raden av stora utvecklingskliv som hotellet tagit sedan portarna slogs upp första gĂ„ngen Ă„r 1880.

Siv Appelquist skulle gĂ€rna titta in pĂ„ sin forna arbetsplats men kroppen hĂ€nger inte lĂ€ngre med. Efter ett 50-Ă„rigt lĂ„ngt och hĂ„rt yrkesliv som kallskĂ€nka Ă€r det “bara huvudet som det inte Ă€r fel pĂ„â€, sĂ€ger hon.

– Vi stod pĂ„ stengolv och jobbade under alla Ă„r och nu sitter jag i rullstol, sĂ€ger Siv som trots krĂ€mporna kan bo kvar i den lĂ€genhet som hon köpte tillsammans med maken Hans för 60 Ă„r sedan.

Hon Àr Ànka sedan 20 Är tillbaka och Àr van att hantera svÄrigheter av olika slag.

– Som yrkeskvinna har jag alltid stĂ„tt pĂ„ mig, jag har klarat mig bra.

Jobbet som kallskÀnka pÄ stans stadshotell innebar lÄnga arbetsdagar med mÄnga sena kvÀllar.

– Det var tuffa tider och jobbet var hĂ„rt. Men jag trivdes alltid, vi hade fin gemenskap och bra chefer som inte satt pĂ„ nĂ„gra höga hĂ€star.

NÀr Siv inledde sin bana som kallskÀnka pÄ hotellets restaurang 1959 stundade en rad moderniseringar. Motbokssystemet hade slopats och alkoholrestriktionerna löstes delvis upp. En ny tid stod för dörren och det svenska restaurangköket lÀt sig inspireras av den legendariske Tore Wretman, den moderna svenska gastronomins fader.

– Alla tog efter Tore Wretman, Ă€ven vi pĂ„ Stora Hotellet förstĂ„s. Om det tidigare mest hade serverats SOS (sill, ost,smör, red:s anm) sĂ„ skulle alla plötsligt ha plankstek. Det slog an och blev vĂ€ldigt populĂ€rt. NĂ„gra Ă„r senare kom pizzan. Det var samma sak dĂ„, alla skulle ha pizza.

Under nattklubbskvÀllarna serverades det ocksÄ mat.

– DĂ„ blev det nattamat till gĂ€sterna och det var nĂ€stan alltid pyttipanna.

Bland personalen fanns en strikt hierarki och pÄ ytan sÄg allt vÀldigt propert och ordnat ut.

– Det var en enorm skillnad mot i dag. I köket hade alla vita klĂ€der och vita mössor. I restaurangen tog en hovmĂ€stare emot, sen kom servitören med maten som en smörgĂ„snisse sedan plockade bort. Som kallskĂ€nka fick man först gĂ„ som elev, sedan blev man tredje kallskĂ€nka, andre och till sist förste kallskĂ€nka.

Att en hel del av de anstÀllda hade, eller kanske snarare fick alkoholproblem, var vanligt men inget som direkt föranledde nÄgra skarpare ÄtgÀrder frÄn arbetsledningen pÄ den tiden.

– MĂ„nga kockar kom fulla till jobbet och servitriser ocksĂ„. De fick gĂ„ hem igen och komma tillbaka till jobbet dagen efter eller nĂ€r de nyktrat till.

Att alkoholen utövade en lockelse för gÀsterna var ocksÄ tydligt. Men nÄgot ymnigt busdrickande var det inte tal om minns Siv.

– Förr i tiden var det bara fint folk som hade rĂ„d att dricka pĂ„ hotellets restaurang. Men de blev aldrig fulla, de satt mest och findrack.

I dag drivs Stora Hotellet av Tell Melander som franchisetagare inom Scandickedjan. Verksamheten Ă€r i mĂ„nga delar – med konferenser, mötesverksamhet och större arrangemang – vĂ€sensskild frĂ„n den affĂ€rsrörelse som Siv Appelquist jobbade i fram till pensionen vid 67 Ă„rs Ă„lder.

– Jag hoppas verkligen att det kommer att gĂ„ bra för hotellet, det har en stor plats i mitt och mĂ„nga Nyköpingsbors hjĂ€rta.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om