– Monica var en person som man litade på. Hon var stabil, kunnig och påläst på ett ödmjukt sätt, säger partikamraten Kristina Jonsson.

Vid sin bortgång var Monica Widén ordförande i Västra Vingåker och Österåkers kyrkofullmäktige, och hade uppdrag i stiftet. Tidigare har hon bland annat varit ordförande i den kommunala valberedningen och suttit som ledamot i kommunfullmäktige 

Engagemanget, i andra människor och i politiken, började på Slottsvägen i Vingåker. Där växte Monica Widén upp som enda barn till Anna och Axel Pettersson i Vingåker. Till familjens hem kom medlemmar för att besöka den fackligt engagerade fadern.

Efter folkskola, i tillfälliga lokaler i Baptistkyrkan, och klass 3-5 på Sävstaskolan, fortsatte Monica Widén på realskola i den då nybyggda Vidåkersskolan.

Sina första anställningar hade Monica Widén som barnflicka, och som affärsbiträde på Tempo i Vingåker. Som 16-åring flyttade hon till Örebro och utbildade sig till barnhemsassistent, och sedan till barnskötare. Därefter väntade jobb på barnpsyk och som laboratorieassistent.

Kurt Widén, som hon träffat på en dans i Vingåkers Folkets park, flyttade också till Örebro och paret gifte sig 1970.

– Ett dubbelbröllop på midsommarafton. Jag och Monica, och min bror och hans fru, vigdes i Orsa, berättar Kurt Widén.

När barnen föddes, Henrik 1971, Thomas 1972 och Ulrica 1974, valde Monica Widén att sluta arbeta, och familjen köpte hus i Stora Mellösa.

1980 återvände familjen till Vingåker, till gården Kvarndammen i Västtorp, Österåker. Nya utmaningar väntade i studier. Efter två år på Åsa folkhögskola utbildade sig Monica Widén till lärare i Linköping. Hon arbetade på Vidåkersskolans högstadium, från mitten av 90-talet fram till pension 2013.

Som förälder engagerade sig Monica Widén i Hem och skola, som lärare i Lärarförbundet, och som politiker i Socialdemokraterna.

– Mamma ville alltid vara med och påverka. Hon stod stadigt i sin grund där alla människor har lika värde, barn som vuxna, säger dottern Ulrica.

På fritiden tyckte Monica Widén om att lösa Melodikrysset, dansa, resa, släktforska och ta långa cykelturer. Efter lärarstudierna trampade hon etappvis, i olika omgångar,  mellan Ystad och Haparanda. 

När sonen Henrik tog över gården styckade Monica och Kurt Widén av en tomt och byggde hus år 2001.

Närmast anhöriga är maken Kurt, barnen Henrik, Thomas och Ulrica med familjer.