Pia Skagerdal befann sig nere på gården när mobilen ringde. Det var grannen, Sandra Brolin, som ringde med panik i rösten. Dottern och hon hade blivit utelåsta på balkongen av den tre år gamla sonen som nu befann sig helt själv inne i lägenheten.

Dessutom hade han fått kraftigt näsblod och grät och skrek i förtvivlan. Som tur var stod ytterdörren olåst. Pia Skagerdal kastade sig upp för trapporna och rusade in i lägenheten. Släppte in mor och dotter, hjälpte 3-åringen få stopp på blödandet och tog sedan och tvättade den nerblodade mattan.

Pia Skagerdal är lycklig och överraskad över nomineringen.

– Nu blir jag gråtfärdig! Det är klart att man ställer upp om man kan, säger hon, märkbart rörd.

Så här skriver Sandra Brolin om Pia i sin nominering: "Alla borde ha en granne som Pia, guld värt!"

I nomineringen nämner hon också att Pia Skagerdal har varit kattvakt hos dem flera gånger och att barnen ofta får leka hos Pia.

Pia Skagerdal är 63 år och född i Katrineholm. Hon har gjort en avstickare till Fagersta, men är nu tillbaka i hemstaden och har bott i nuvarande bostad i 14 år. För henne är det naturligt att man hjälper varandra.

– Jag har bara bra grannar här. Vi pratar med varandra och hjälps åt.

Det är inte bara grannarna som Pia Skagerdal sprider värme hos. På förmiddagarna jobbar hon på Lövåsgårdens äldreboende.

– Det är en verksamhet som ordnar mycket roliga saker för äldre. Det är viktigt att de får göra någonting, men det kan också räcka att man pratar och skojar med dem.

När hon inte jobbar ägnar hon gärna tid åt sin stora passion, att måla om äldre möbler. Gärna i vitt så att det passar till allt. Hon umgås också med vänner och sin stora familj.

– Jag har en nära vän som har tre flickor och de har i sin tur sju barn. Så det blir många uppdrag som barnvakt och det är ju trevligt.