Tiden då tio öre räckte till två glassar

Vad har vanliga människor för minnen från 1900-talet, undrade bloggaren Emely Christensson i Lund och bestämde sig för att ta reda på det. Hågkomsterna ska så småningom samlas i en bok.

Personligt2014-04-22 09:45

Biblioteket i Katrineholm, Kultur- och turismföreningen och KFV Släktforskarförening hörsammade Emelys önskan om bidrag i jakten på minnen från 1900-talets Sverige. I tisdags ordnades en träff på Kulturhuset Ängeln i Katrineholm där skolelever fick intervjua äldre personer om tiden då de var unga.

Vid ett bord satt Carl-Edvard Sturkell tillsammans med programkoordinatorn Camilla Andersson, Huda Ibrahimali, 8 år, och Alexandra Bladh-Lundbladh, 8 år. Camilla antecknade vad Carl-Edvard Sturkell svarade på flickornas frågor.

– Vad gjorde du när du var tonåring? frågade Alexandra och Huda.

– Jag gick i skolan. Jag sparkade inte fotboll utan gick till biblioteket i stället, svarade Carl-Edvard.

Flickorna funderade en stund och kom fram till att de också tycker om att vara på biblioteket. Alexandra brukar vara där nästan varje dag.

– Vad såg du på tv när du var ung? var nästa fråga.

– När jag var ung fanns det ingen tv, bara radio. Radion är lika gammal som jag själv. Jag föddes 1924. Min mamma var arg på min pappa för han satt hellre med hörlurarna på huvudet och lyssnade på radioapparaten än brydde sig om mig då jag var nyfödd. Men jag minns när jag såg tv första gången, det var i London. Programmet hette "How to mind the fuse" och skulle lära hemmafruarna att byta en säkring. I Sverige såg jag på tv första gången på Gotland, berättar Carl-Edvard.

Camilla förklarade för de unga flickorna att det först bara fanns en tv-kanal och att alla därför såg samma program. Dessutom att man på den tiden ofta gick över till grannen om det fanns en tv där, för alla hade inte en egen.

– Vad ville du bli när du var barn? frågade Huda.

– Jag ville bli kusk hos löjtnant Arthur Bäckström på Julita gård. Men jag blev domare i stället.

– Vet ni vad en domare är? frågade Camilla.

Alexandra vet och slog med tänkt klubba i bordet för man bestämmer om man är domare

Däremot visste flickorna inte vad en kusk var och Camilla berättade.

– Fick du veckopeng?

– Ja, jag fick tio öre i veckan. Det räckte till 20 kolor eller två glassar. Glassen köpte jag vid en kiosk som låg vid gångbron över järnvägen.

Vid ett annat bord intervjuades Karin Fröjvik av Molly Samuelsson, klass 5 på Erlaskolan. Annika Elmhag antecknade frågor och svar. Karin berättade hur hon kom till Katrineholm från Gotland där hon växte upp. Hon flyttade först till Stockholm och var på besök i Björkvik där hon träffade sin blivande man. Därefter blev hon Björkviksbo och sedan några år bor hon i Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om