– Hej, hej, här kommer vi!
Barnen tittar lite skeptiskt på den gula stora ankan som kommer skuttande in genom grinden. Några av dem trycker sig lite närmare förskolepersonalen och andra fortsätter gräva i sanden och verkar inte lägga märke till den underliga varelsen.
– Får jag komma fram till sandlådan och sätta mig, undrar ankan. I dräkten gömmer sig Annika Elmhag. Hon och Linda Göth, med den skojiga mössan, kommer från Katrineholms bibliotek och har ett uppdrag. De ska väcka nyfikenhet och läslust, att läsa böcker är ett nöje som räcker hela livet.
Under förra läsåret pågick projektet KONSTiga djur för barn i 4–5-årsåldern på förskolorna i Katrineholm. Då tittade barnen på konst och läste och pratade om det de såg. Årets projekt, Gummi-Lisa, är en fortsättning, men riktar sig till förskolebarn som är ett till tre år gamla. Båda projekten ingår i Läslyftet, ett samarbete mellan bildningsförvaltningen och kultur- och turismförvaltningen i Katrineholms kommun.
Under hösten ska alla förskoleavdelningar i Katrineholms kommun få besök av Gummi-Lisa. Med start i boken "Gummi-Lisa hittar hem" ska förskolebarnen få leka, läsa och lära av hjärtans lust. Vad som kommer att hända under arbetets gång på de olika förskolorna är det nog ingen som vet, alla arbetar på sitt sätt och utifrån barnens önskemål och behov.
– Här på avdelningen Ängen är 17 barn i åldern 1–3 år inskrivna, säger Sara Norling och berättar att man ännu är i planeringsstadiet av projektet.
– Vi sjunger och experimenterar. Ibland kan man behöva ta om en del, som till exempel ramsor. Många saker blir bättre för varje gång man gör om dem. Då känner barnen igen det som händer.
I förskolans hall sitter en lapp över var och en av barnens klädfack om projektet och på väggen finns en stor, nästan tom anslagstavla. Endast en lapp med verksamhetens mål och en med Gummi-Lisa är uppsatta.
– Här ska vi sätta upp allt vi gör under läsåret så att både barn och föräldrar kan se vad vi håller på med och har gjort. Sen drar vi en tråd från aktiviteten till den del av verksamhetsmålet som den berör. Om en liten badanka får bada i vatten och barnen får lära sig om att flyta eller sjunka eller vad som händer då vattnet fryser kan en tråd dras till målet "naturvetenskap och teknik". Andra mål är bland annat språk och kommunikation, skapande och matematik.
Hösten har precis startat på Ängen och Gersnäs förskola och startskottet för projektet Gummi-Lisa har gått i och med ankan och hennes kompis besök. Snart kommer anslagstavlan att vara fylld med information om olika och roliga aktiviteter som barnen varit med om.