Sven Ericsson på Vinkelgatan i Katrineholm fyller 92 år 16 februari. Han tycker om att dokumentera och fotografera. I 15 album med tidningsurklipp, 62 fotoalbum och 150 diakassetter kan man följa hans liv från födseln år 1922 i Byle vid Skedevi via yrkesliv och idrottsmannaskap till livet som pensionär.
Svens far köpte på 1930-talet Forsa handel. Sonen Sven fick arbeta som butiksbiträde redan vid 13 års ålder. Mamman ville att Sven skulle läsa vidare, men pappan hade god hjälp av sin son så några vidare studier blev det inte. Däremot en flytt till Flen där familjen drev en ny butik.
I Forsa började Svens idrottsbana som fotbollsmålvakt 1937–1938, en uppgift han även senare hade i Flenslaget. Under Forsatiden hade Sven också hunnit prova på bandy, skidor, bordtennis, orientering och friidrott och i Flen blev han även juniormästare i tresteg och kretsmästare i orientering.
— Jag fick möjlighet att hjälpa till i Tekla Söderströms butik i Katrineholm under kriget. Jag ville köpa affären men det fick jag inte.
Sven åkte in i lumpen, en tjänstgöring på 1,5 år på KA3 Gotland. Han minns placeringen på Enholmen, en ö där ingen hade bott på 20 år. Första lunchen bestod av kokt blodpudding då det inte ens fanns en spis där.
Den idrottsliga banan fortsatte på Gotland med orientering och i ett av loppen på 10 kilometer vann han över tvåan med 15 minuter! Ett resultat som gjorde honom till favorit i nästa lopp – då sprang han bort sig totalt.
Då han inte fått köpa den Söderströmska butiken köpte han en annan i Eskilstuna och tävlade i Eskilstunas stadslag bland annat i finska Jyväskylä.
— Jag har tävlat utomlands fyra gånger totalt. En gång då vi var i Finland fick vi täcka över tågfönstren då vi åkte genom Porkala.
1947 kom Sven tillbaka till Katrineholm, Tekla Söderström ville nu sälja sin butik i hörnet Kapellgatan–Bondegatan. Med Kaik:s stafettlag vann Sven och laget överallt i Mellansverige.
— Jag har fått över 200 medaljer och kan berätta historien bakom var och en av dem, säger Sven och fortsätter:
Ett av de roligaste loppen var Svenska Dagbladets stafettlopp i Stockholm där Kaik-löparna blev en stor sensation.
Sven har även varit en engagerad idrottsledare och arrangör. Det sista uppdraget var att inviga Backavallen. Han har även varit med i Idrottshistoriska sällskapet och var en av dem som ordnade en stor utställning på Ängeln dit den stora Rosenska allsvenskapokalen lånades och ställdes ut till allmän beskådan på en piedestal.
Men livet har inte bara bestått av jobb och idrott. 1951 gifte Sven sig med Maria. Tillsammans fick de två barn. Efter en anställning i Västerås, Sven har varit försäljningsledare både där och i Norrköping, flyttade familjen till Marias föräldragård i Bettna år 1975. Sven jobbade i skogen under vintrarna.
— Jag hade egentligen tänkt att sluta arbeta då jag blev 55 år.
1980 blev Maria svårt skadad då hon attackerades av kvigor när hon var ute och plockade svamp i skogen.
— Det var mitt livs svåraste tid. Men hon klarade sig och levde i 16 år till.
Så småningom träffade han en ny kvinna, Inger, som han delade ett golfintresse med. Sven vann för övrigt den första golftävlingen vid Jättorps golfbana.
När även Inger gått bort mötte han Ingrid.
— Hon är en superkvinna! Jag är glad över hennes sällskap. Det är det här med livets tillfälligheter, säger Sven.
Han har även ett barnbarn.
— Jag trodde inte att jag skulle leva till hennes 10-årsdag. Nu är hon 23 år. Jag kan tacka mitt idrottstid för att jag har blivit så här gammal.
Mer om Sven Ericsson
Fler uppgifter: var med i byggandet av EPA-varuhus i hela Sverige, skapat prissystem för Dagab i dataålderns intåg
Ser fram emot: Kaik:s 100-årsfirande
Firande: firade 50-årsdagen med fest därefter har varje större födelsedag, senast 90-årsdagen, firats med familjen på toppen av Tejde på Teneriffa