Goa gubbar bakommilan vid Myrgryten

I morgon tänds årets kolmila vid Myrgryten utanför Katrineholm. Invigningstal och underhållning står på programmet. Men inget av detta skulle kunna ske utan det ideella arbete som lagts ned.

Personligt2014-05-08 00:00

Den småländske lantbrukarsonen Sten Helgesson kom till Katrineholm då ungdomsförbundet Skog och ungdom utlokaliserades till före detta särskolan i Nävertorp. Han blev verksamhetens förbundssekreterare. Med sig hade han sin hustru och ett huvud fullt av kunskap om det mesta inom lantbruk och skogsbruk. Paret bosatte sig i Strängstorp.

Genom sitt arbete träffade han många ungdomar, men även några gamla kolargubbar som kolat i sin ungdom.

– Jag hade aldrig sett en mila, men de 80-åriga kolarna visade hur det gick till. Jag var med och byggde fyra milor. När SM i skog hölls 1986 i Katrineholm pratade jag med en man från Öknaskolan som tyckte att det lät roligt med milor och visste att det för länge sedan hade funnits milor vid en liten tjärn utanför Katrineholm, berättar Sten.

Det var startskottet för kolningen vid Myrgryten i modern tid. 1987 tändes den första milan.

– Vi hade ett samarbete med skolorna i kommunen. En gång hade vi 24 klasser här ute på tre dagar, berättar han vidare.

När det var dags för tioårsjubileet dök en ny blivande entusiast upp vid milan. Det var Kurt Karlsson, som bor mellan Floda och Fjellskäfte.

– Han visste inte heller så mycket från början, men sen läste han på och nu kan han det mesta, berättar Sten.

Sten och Kurt är männen bakom många av byggnaderna vid Myrgryten.

– När vi skulle bygga en kiosk stod Kurt på sig och ville ha en mycket högre byggnad än jag. Därför kallar jag kiosken för Kurts skrapa, skojar Sten.

– Efter 20-årsjubileet höll verksamheten på att dö ut, men så blev en ny grupp intresserad, pensionärerna, och allt började om.

Rune Gustafsson, från SPF Linden och boende i Forssjö, är en av dem som varit med vid byggandet av flera milor – även årets.

– Jag har däremot inte varit med och byggt milan i år. Jag bytte mitt knä för två veckor sedan. Hade operationen skett två veckor tidigare hade jag kunnat delta, säger Sten.

Gemensamt har de tre fört traditionen vidare. Men det finns fler ideella krafter. Rune Gustafsson visar ett vaktschema för årets dagar vid milan. Dag- och nattvakttjänstgöring är uppdelade på tolv personer. Under dagarna kommer det även att då och då säljas korv och kolbullar och bjudas på musik.

Kolmiletankar vid Myrgryten

"Vi går in för att få snygga milor. Fuskar man lite i varje moment får man skit hela vägen"

"Veden hettas upp till 500–600 grader innan man får kol. 110 kubikmeter är den största mila vi har haft"

"I mitten av milan står Kungen med en luftkanal igenom"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om