Genom folkkära Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Herr Gurka, Lapprika Papprika och många andra sorglösa figurer har Lennart Hellsing skrivit in sig i historien som en av Sveriges mest betydelsefulla barnboksförfattare. Produktionen under hans över 70 år långa författarskap är diger. Över 120 titlar, vilka har översatts till åtminstone 14 språk, berättar han närmast motvilligt efter en stunds grubblande.
Och hustrun, skådespelerskan Yvonne Lombard, tipsar:
– Lennart är som en ko. Man måste dra i spenarna för att få någonting ur honom.
– Jag är både inåt- och utåtvänd. I mitt arbete är jag inåtvänd, samtidigt som jag har sysslat med mycket som är utåtvänt, som Svenska barnboksinstitutet.
Och efter ytterligare "mjölkning":
– Jag ville göra något som inte bara var till min fördel, utan främjade barnlitteraturen i sin helhet och höjde dess status. Barnlitteratur är viktig för att barn ska kunna läsa och skriva. Språk är nödvändigt för att folk ska kunna umgås. Inte en tanke kan byggas utan språk.
Livet började i Bergslagen i en släkt av smeder. Föräldrarna skilde sig då han var fem–sex år och han växte upp hos sin engelska mormor och mormorsmor. Båda "schysta" och outtömliga källor till barnrim.
Ändå var det långt ifrån självklart att han skulle bli barnboksförfattare. Hans mor ville att han skulle skaffa sig ett "riktigt jobb", varför inte ingenjör? Han hade inlett den banan då andra världskriget bröt ut och förändrade allt.
– Jag tänkte, om vi vill undvika krig bör vi börja med barnen och göra dem allergiska mot krig. Folk som är glada vill inte ha krig; det är de missnöjda som vill. Det viktiga när jag skriver är därför att skapa livsglädje. Det är svårt att förinta krig med ord och glädje, men jag tycker att man måste försöka.
Över 70 år senare skriver han fortfarande, som alltid med kulspetspenna och skrivmaskin. Han går efter det senaste alstret och är strax tillbaka med en bok i famnen: "Skor", illustrerad av Fibben Hald.
Hemligheten som får hans fantasi att flöda är väl förborgad.
– Jag vet inte vad som är fantasins källa, jag vet bara att fantasin är nödvändig. Ibland tänker jag "hur blir det om jag gör tvärtom?". Då lossnar det och jag får nya idéer. För att bevara barnasinnet bör man undvika både rutiner och att förhålla sig politiskt korrekt, säger Lennart Hellsing.
Eyal Sharon Krafft/TT
eyal.sharon.krafft@tt.se