Djulö 4H svarar på kritiken

Efter en kall inledning på sommarlovsaktiviteterna vid Djulö 4H-gård har det blivit soligt och riktigt varmt. På Katrineholms-Kurirens insändarsidor har gården både fått ris och ros.

Personligt2014-08-08 00:00

Ann-Louise Århage, ordförande i Djulö 4H-klubb, och Karolina Åberg Löfvenborg, sekreterare och lägerchef, tycker att det är bra att folk reagerar om de undrar över något.

– I förra veckan var länsstyrelsen här för att kolla hur djuren har det på gården. De hade fått in två anmälningar. En person undrade över hur hästarna har det när de nattetid står instängda i vårt lilla stall och en annan tyckte att pälsen på några av fåren var för tovig, berättar Ann-Louise.

– Vi är tvungna att stänga in de två ponnyhästarna för att de inte ska råka illa ut på nätterna, säger Karolina.

– Vi hyr hästarna och kaninerna av samma djurägare. Grisarna kommer från Vingåker och hönsen har vi fått låna från deras ägare flera år i rad. Eftersom vi får hyra eller låna djur från samma ägare år efter år så tycker även de att det fungerar bra.

Jenny Eklund, Länsstyrelsen Sörmland, bekräftar att man genomfört en kontroll och att inga allvarligare brister förekom vid Katrineholm 4H-gård. Ventilationen i stallet var god, mellanrum mellan boxdörr och stallgolv var dock något för stort. Tovor i fårens päls behövde också klippas bort.

– Fårens ägare kom dagen efter och klippte bort det värsta av ullen på fåren, berättar Karolina.

– Vi har ett bra samarbete med djurägarna och följer de regler som finns. Vi har till exempel tre reden till tre hönor och grisarna har en rent och torrt där de sover och har gegga att bada i mot solen. Till en del av djuren köper vi mat och till vissa ingår mat i hyran. Vi får till exempel åka och hämta mat vid Brene gård i Vingåker till grisarna, säger Ann-Louise.

Det är inte bara ponnyn Wilma som har tillbringat flera somrar vid 4H-gården. Karolina har själv först tillbringat flera lägerveckor där som barn och jobbat som 4H-ledare. Nu är hon lägerchef med huvudansvar på gården och håller i många trådar.

– Vi har en lägerchef till, Ebba Reifors, och jag kan alltid ringa till Ann-Louise eller till vår kassör Bengt Sunesson om jag vill bolla något med dem, berättar Karolina.

När sommaren är över har cirka 182 barn fått både leka och lära sig hur man sköter de djur som finns på gården. Cirka två tredjedelar av barnen, sju år och äldre, har varit flickor och en tredjedel pojkar. Antalet ledare anpassas efter antalet barn. Som mest har man i år haft nio ledare under samma vecka.

– För något år sedan hade vi för många ledare, det gjorde att de kanske kände sig sysslolösa, vilket gjorde att de ibland tog upp sina mobiltelefoner. Men mobilerna kan även vara ett arbetsverktyg.

När lägerdeltagarna blir 13 år får de som vill vara med och ta lite ansvar som hjälpledare. Ju äldre de blir desto mer ansvar får ungdomarna ta. Är man 18 år kan man till och med få chans att bli lägerchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om