"Att rösta anonymt är inte omöjligt men krångligt"

Högsjöbon Viola Pettersson är ordförande för Synskadades Riksförbund Vingåkers lokalförening. Med engagemang och kunskap driver hon på kommun och landsting i rättvisefrågor som rör synskadade.

Personligt2014-01-17 07:55

I höst är det åter dags att lägga sin röst i kommunal-, landstings- och riksdagsval och dessförinnan är det Eu-val. Redan till förra valet år 2010 uppmärksammades att de synskadade inte kan göra ett personval anonymt utan antingen måste ta hjälp av en anhörig eller av personal i vallokalen. Inför årets val står partiets står i punktskrift på det kuvert som skickas ut, men personlistan står skriven med vanligt text.

Viola håller inte riktigt med om att man som synskadad inte kan rösta utan att avslöja sitt val av person på partiernas listor.

— Att rösta anonymt är inte omöjligt men krångligt, säger hon.

— Vi som är synskadade kan ta hjälp av en dator med punktdisplay och skriva ut valsedeln eller mejl i svartskrift, som vi kallar vanligt skrift, på punktskrift i stället, berättar hon.

— Nu är det inte alla synskadade som kan läsa punktskrift. Lättast är det att lära sig läsa punkter då man är barn. På äldre dar är det svårare och dessutom beror det på hur känsliga fingertoppar man har. Om man har haft ett hårt kroppsarbete som yrke kan man ha för grova fingrar för att känna ordentligt.

Själv kan hon ibland ha svårt att skilja på om det är en eller två bokstäver under samma fingertopp i punktskriften och eftersom hon fortfarande ser lite grann läser hon punkterna med ögonen.

— Det är en procedur att lära sig. Alla kanske inte kan.

Det finns även andra hjälpmedel som gör att en synskadad kan läsa vanlig text i "svartskrift". Till exempel talsyntes, då en datorröst läser det skrivna. Talsyntesen talar om vad som står, likadant som i punktdisplayen som sedan översätter till punkter.

— De synskadade som sitter i styrelser vill också kunna ta del av dagordningar och annat inför ett möte, till exempel. Andra kanske vill spela bingolotto som också har vanligt tryck.

— Lilla Vingåkers kommun har köpt in två punktdisplayer till SRF:s lokalförening i Vingåker. De kan de synskadade i länet få ta del av och lära sig på. En punktdisplay är inga billiga grejer som var och en kanske skaffar sig. Punktdisplayerna förvarar vi i ABF-lokalen i Katrineholm eftersom det är ett studieförbund vi har ett avtal med., säger hon.

— Behöver någon hjälp kan man vända sig till sin lokalförening och be om hjälp.

— När det gäller det kommande valen kan man alltså få hjälp, men om man kryssar för ett alternativ på punktskrift måste någon sedan kunna läsa av röstsedeln, säger Viola Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om