‒Jag har aldrig haft någon åldersnoja, tvärt om, det är så himla skönt att bli lite äldre med allt vad det innebär, säger han.

Han tänker på fördelarna.

‒Om man har en synpunkt blir man lite mer lyssnad på än om man är 20. Man vågar mer i livet, till exempel mitt teaterspel och mitt sjungande. Om jag hade haft det här självförtroendet för 20 år sedan, undrar var jag hade varit då. Men allting har en mening. Var sak har ju sin plats här i livet.

Artikelbild

Pelle Thuwén har glada planer för sommaren i Stadsparken. Sången har särskild betydelse i hans liv, och den kraften vill han dela med sig av.

Pelle föddes i Stockholm och bodde där tills han var 8 år. Då flyttade familjen till Katrineholm. Pelle gick på Nyhemsskolan, och när han blev vuxen flyttade han tillbaka till Stockholm. Han har jobbat inom vården, i butik och i restaurangbranschen.

‒Senast var jag restaurangchef på Harrys. Jag flyttade tillbaka till Katrineholm 2005. 2009 blev jag sjukskriven, och där är jag fortfarande, berättar han.

Vad hände?

‒Jag åkte på cancer. Jag har fortfarande problem med kroppen och går omkring med ständig värk.

Det är inget man anar.

‒När man har varit så sjuk som jag har varit är det mycket värt att få tänka på annat än kroppen, som att få sjunga. Jag har precis separerat, vi hade hästar, och att få ge sig ut i stallet och vara med hästarna, det var helt fantastiskt.

Pelles motto är "Skam den som ger sig".

‒Jag är ganska envis av mig. Det har hänt ganska mycket sedan den där tumören plockades ut 2010. Jag har rest mig på nio.

I sommar ska han leda allsångskvällar i Stadsparken, ett eget initiativ. Vill man vara med och uppträda kan man anmäla sig på Facebook. Pelle håller i trådarna.

Sedan 2012 sjunger han i kören Hasses svänggäng, han har sjungit i Lerbokören, och i somras framförde Pelle Thuwén tillsammans med Karin Bergfjord och Mia Önneros programmet "Toner från hjärtat" i Sköldinge kyrka. Han har spelat teater vid Djulö bland annat.

Pelle satsar framåt på flera sätt.

‒Jag arbetstränar sex timmar om dagen, jag är på Coop. Jag har planer på studier till hösten; om jag kommer in på utbildningen så blir det till medicinsk sekreterare.

Till sin 50-årsdag såg han till att det samlades in pengar till Barncancerfonden.

‒Det var nånting som poppade upp på Facebook, att man kan önska sig att folk samlar in pengar till något välgörande ändamål. Jag valde Barncancerfonden och satte som mål 5 000 kronor. Nu är det över 5 000. Sånt blir jag glad av.

Han ska fira sin födelsedag i sommar.

‒Den 8 augusti, när jag har sista kvällen i Stadsparken, då tänker jag ställa till med nåt.

Pelles absoluta favoritlåt är "Evighet".

‒Det är en bra låt, och så är det Carola som sjunger den. När hon slog igenom var jag 15 år. Man kunde inte se vad jag hade för tapet, för det satt Carolaaffischer överallt. "Evighet" har en djup innebörd för mig. Jag får sån energi av den.