Det var 1967 som Röda korset i Katrineholm började med verksamheten som bland annat ska vara till hjälp för besökarna att hitta rätt. De kallades från början sjukhusvärdinnor, men eftersom det fanns anställda sjukhusvärdinnor på en del sjukhus byttes beteckningen ut mot Röda kors-värdinnor. På senare år har den ändrats till Röda kors-värdar för att visa på könsneutralitet. Förutom två män har det i alla år varit kvinnor som har ägnat sig åt uppgiften att som Röda kors-värd stötta patienter och andra besökare.

Kvinnan som drog i gång och ledde arbetet 1967, IngBritt Dittmer, är 90 år i dag.

‒Nyköping och Eskilstuna startade först, så vi lyssnade lite på dem. Vår distriktsordförande ringde och tyckte att vi också skulle starta. Vi var målinriktade och tänkte att startar andra så kan vi, berättar IngBritt Dittmer som då var vice ordförande i Röda korset i Katrineholm.

Det började med tolv frivilliga, och IngBritt Dittmer var med den första tiden.

‒Jag var med hela tiden tills alla hade varit här på sjukhuset så att jag visste att de hade lokalkännedom. Och vi hade väldig hjälp av flickorna i kassan, säger hon.

‒Det har vi fortfarande, flikar Margareta Ringmar in.

Hon är en av de sexton värdarna 2017 och har eftermiddagspasset denna dag. Värdarna finns på plats för- och eftermiddagar från måndag till torsdag varje vecka. Varje värd arbetar tre timmar varannan vecka.

1967 var det hemmafruar som tog på sig det frivilliga uppdraget.

‒Nu är vi pensionärer, skrattar Margareta Ringmar, IngBritt Dittmer och Ingrid Arvidsson, som är ledare för Röda kors-värdarna.

IngBritt Dittmer hade det uppdraget i inte mindre än 40 år. På frågan vad hon tänkte i början säger hon:

‒Jag tyckte det var spännande, väldigt spännande. Och så kände jag naturligtvis "jag hoppas vi ror i land det här".

Nu har nya och tidigare värdar firat 50-årsjubileum tillsammans. Många har hjälpts åt att "ro".

‒Redan från början blev det en väldig sammanhållning, hela tiden i 40 år, och jag känner att den sammanhållningen finns kvar. Jag önskar sjukhusvärdarna lycka till, säger IngBritt Dittmer.