Han föddes i Katrineholm, bodde sina första år i Matteus församling i Stockholm, och kom så med föräldrarna till Julita. Pappa var tandläkare.
Fredrik Hernblom fyller 60 år den 23 februari, och som alltid har han mycket på gång, och mycket att berätta.
‒Jag har alltid många projekt, många bollar i luften, säger han.
Engagemanget och glöden finns i allt. Att han ägnade sig åt studentspex i ungdomsåren förvånar inte; energin tycks ligga kvar på allt är möjligt-nivå.
Hans senaste projekt är en uppföljning till boken "1817" som kom för fem år sedan. Han vill berätta om människorna i de historiska skeendena.
‒Jag har lovat en uppföljning, vad hände i ett antal bönders och torpares liv. Så jag sitter och skriver febrilt, folk ringer och frågar. Boken utspelar sig i hamnstäder runt Hjälmaren. 1817 var ett riktigt nödår. Svältande skaror blev jagade mellan socknarna. Om de befann sig i en annan socken kunde de fängslas. Empatin vi har i dag, den fanns inte. Jag har läst så mycket, jag känner att jag måste få ut det.
Sitt dagliga värv har Fredrik Hernblom som lärare på Lindengymnasiets ekonomiprogram.
‒Jag är hårt engagerad i mitt skolarbete. Man vill se eleverna utvecklas. För det finns potential i allihop, men de tänker inte på det själva.
Själv tog han greppet om sin framtid den dag han slutade nian på Södra skolan. När han och pappan åkte förbi Tallåsskolan, dåvarande gymnasiet, sa han:
‒Här ska jag aldrig gå.
Att ta värvning i marinen och fara till Karlskrona var inte ett infall från ingenstans; läger med sjövärnskåren och seglarsomrar på Västkusten hade gett smak för böljan den blå.
‒Jag har alltid vurmat för sjölivet, har alltid gillat att segla.
Föräldrarna satte sig inte på tvären, så det bar av till inträdesprov i Karlskrona, och officersutbildning på segelfartygen Gladan och Falken.
‒Då var jag toppgast.
Så småningom blev det gymnasiestudier på nya Duveholmsskolan. Helgjobb på SJ väckte intresset för järnväg och transporter, och yrkeslivet flög framåt med utvecklingen. Shippingföretag, eget musikförlag, chefsjobb på Sörmlands grafiska, den vaknande databranschen...
‒Jag åkte runt i hela landet och höll kurser. Då var jag inne i ekorrhjulet. Det snurrade. Jag skilde mig. Hade köpt kåk. Grabben bodde hos mig 14 dagar i taget. Pusslet hade krackelerat.
Fredrik hade fått förfrågan om att jobba som lärare på gymnasiet, nappade, fann en lugnare tillvaro, och skaffade sig behörighet som lärare. Tidigare hade han utbildat sig till civilekonom.
Hur vet han då så mycket om historia? Jo, det började med järnvägsintresset som förde till arkiven.
‒Jag har forskat mycket för i historien finns så mycket spännande förklaringar till vår samtid! Det finns folk som är intresserade av det, det driver mig framåt.
Fredrik har god vind i seglen.
‒60 år känns rätt okej. Jag känner mig rätt nöjd. Jag har en härlig fru, en härlig grabb, ett härligt hem. Jag tycker jag har det bra.