Mattan i en sal i Skogsborgsskolan var samlingspunkt för klass 1.1 och deras lärare Lena Franck på måndagsmorgonen. Där väntade antikvarien och pedagogen Kari Arnekleiv från Sörmlands museum. Simsalabim så förflyttade hon alla till Katrineholms järnvägsstation år 1917.
‒Vi ska göra en föreställning. Ni ska få en person i Katrineholms historia som ni ska vara, berättade hon, och barnen lyssnade förväntansfullt.
Att få dra en lapp med ett namn och ett nummer på var spännande. Slumpen fördelade rollerna. Alla 20 barnen fick hämta en kasse med någon form av rekvisita, en hatt, en väst, en sjal, ett pärlhalsband... Från tystnad och sedan viskningar tilltog pratet och blev ivrigt. Men alla satt still och väntade på nästa drag i sceneriet.
‒Det är jättemycket folk på stationen. De väntar på tåget från Stockholm som ska gå till Göteborg, förklarade Kari Arnekleiv och så kallade hon upp den första personen till den tänkta lilla scenen.
‒Det här är Nils Ericsson. Han är en jätteviktig person för han har bestämt hur järnvägen ska gå i Sverige. Han ville att järnvägen skulle gå ute på landet. Han sa att då kommer det att bli nya städer. Och en av de nya städerna som kom var Katrineholm.
Bland de följande personerna fanns också växeltelefonisten Hilda Malm, som exempel på ett av de nya jobb som kom. Märta Berg hade varit piga och skulle söka anställning i Kullbergska huset, och drömde om att öppna en konfektionsaffär. Det fanns personer som inte tyckte om järnvägen och förstås en lokförare.
Med några få ord målade Kari Arnekleiv upp tiden med människorna som levande exempel och fick barnens fulla uppmärksamhet. Det blev lek med riktigt innehåll.
Lena Franck och hennes klass har jobbat mycket med Katrineholm ur ett historiskt perspektiv. De har också samarbetat med kommunarkivet och Roland Blomkvist som berättat och försett dem med bilder. I korridoren sitter arbeten som barnen gjort; var och en har skrivit och berättat utifrån en bild.
‒Det har varit jättelyckat. De är ju bara sju år och går i ettan. De har varit fantastiskt duktiga, säger Lena Franck.