Internationella kaffedagen uppmÀrksammas pÄ mÄnga hÄll mellan 29 september och 1 oktober. Men för mÄnga Àr varje dag en kaffedag. Sverige Àr vÀrldens nÀst största kaffekonsument och Erik Jonsell bidrar till det. Han dricker tre-fyra koppar om dagen. Kaffedebuten skedde nÀr han gjorde lumpen.
â DĂ„ lĂ€rde jag mig att uppskatta kaffe, sĂ€ger Erik Jonsell, som driver Sköna Gertruds te och kaffe i centrala Katrineholm tillsammans med sin fru Victoria Lindkvist.
I butiken samsas kaffe och te och hÀr han utvecklat sitt kaffesinne. Sköna Gertruds har sedan 2013, varje Är, funnits med pÄ White guides lista tack vare att intresset och passionen för kaffe stÄr i förgrunden, vad gÀller kvalitet, ursprung och bryggning.
Erik Jonsell förklarar att det Àr skillnad pÄ kaffe och kaffe, men att de flesta inte Àr nÄgra kaffefinsmakare.
â Jag tycker alltid att kaffe Ă€r gott och kan dricka vilket kaffe som helst, sĂ€ger han och tar direkt död pĂ„ idĂ©n om att den som vill bjuda honom pĂ„ en kopp mĂ„ste göra nĂ„got extra.
â I Sverige dricker vi mest traditionellt kaffe frĂ„n de stora rosterierna. De mindre rosterierna stĂ„r för en procent av kaffet. Det Ă€r kaffe som kostar mer, men som ocksĂ„ smakar mer.
SÄdant finkaffe Àr vad som saluförs i butiken, till ett pris som ofta ligger fem gÄnger högre Àn brukskaffet i livsmedelsbutiken. Prisbilden beror pÄ processen bakom; odling, skörd och produktion.
â Vi vĂ€nder oss till en liten, medveten kundgrupp, sĂ€ger han och menar att det Ă€r kaffedrickare som vill uppleva nya smaker eller kanske vara mer medvetna om kaffebönornas ursprung.
Erik Jonsell mal kaffebönor frÄn Indien, bönor som legat ute under monsunperioden och som ger ett kaffe med lÄg syra. Han förklarar att det ger ett kaffe som tros likna det som ostindiefararna tog till Sverige under 1700- och 1800-talet.
Han lĂ€gger kaffet i ett pappersfilter och hĂ€ller kokande vatten över. Ner rinner nybryggt kaffe i en kanna. Pour over â det Ă€r sĂ„ metoden heter och Ă€r helt enkelt en manuell kaffebryggning.
â Det Ă€r en trend som hĂ„llit i sig lĂ€nge, sĂ€ger Erik Jonsell och förklarar att det Ă€r metoden som tagit dem till White guide.
Det som gör smakskillnaden Àr bönorna. I Erik Jonsells butiksvardag Àr det mycket ursprungskaffe, det vill sÀga kaffepÄsar dÀr alla bönor Àr av samma sort, kanske frÄn en plantage i Etiopien. Microlottkaffe Àr Ànnu exklusivare:
â DĂ„ kan alla bönor i pĂ„sen vara plockade samma dag. Kaffet fĂ„r en tydlig karaktĂ€r.
I kaffepaketet du köper i livsmedelsaffÀren Àr det ofta en blandning av bönor med olika ursprung och rostningen Àr mörk.
Pour over-kaffets smak pÄverkas ocksÄ av storleken pÄ öppningen i filterhÄllaren. Den som hÀller pÄ vattnet gasar och bromsar genomrinningen och pÄverkar sÄ smaken.
Pour over Àr i dag trendigare Àn espresso, enligt Erik Jonsell. Lattetrenden har planat ut, men Àven pour over-kaffe kan drickas med mjölk av den som önskar.
â Kaffe ska smaka gott, sĂ€ger Erik Jonsell och menar att mjölk dĂ„ ska hĂ€llas i av den som vill, men han pĂ„pekar att mjölken kan förta vissa av de finare kaffesorternas smaktoner.
â Jag tror att kaffe gör mĂ€nniskor glada. Och det Ă€r beroendeframkallande, sĂ€ger Erik Jonsell och erkĂ€nner att utan det dĂ€r morgonkaffet blir han nog lite stingslig.
â Den Ă€r en rutin och den godaste koppen.