Carl Edvard Sturkell, i många år lagman vid tingsrätten i Katrineholm, har ett stort historieintresse och har skrivit en text om det som hände i Sverige i april 1917. Starka krafter var i rörelse.
‒Det stod och vägde om det skulle bli revolution eller reform, konstaterar Carl Edvard Sturkell.
Hans berättelse om vad som hände finns att läsa i sin helhet på kkuriren.se under rubriken Livsmedelskrisen i april 1917.
Över hela landet resulterade den bristande tillgången på föda i strejker och demonstrationer. I Katrineholm skedde det både den 21 april och den 28 april, då husmödrarna gav sig ut på gatorna.
Hur kom det sig att män och kvinnor inte deltog i samma demonstration?
‒Kvinnorna var ju omyndiga och lägre ställda. Det var väl mera krut i om arbetarna strejkade. Kvinnorna kunde inte strejka, säger Sturkell och framhåller Elin Eugenia Thunells betydelse för att också husmödrarna tog till orda.
Hon kom till Katrineholm från Västerås och delade ut flygblad och ledde kvinnornas demonstration. Hon ansågs vara en agitator.
Hur nära var en våldsam konfrontation vid Praktiska skolan?
‒Hilding Hjelmberg skriver, det är honom jag stöder mig på, att den var relativt nära.
Demonstrationerna i Katrineholm slutade inte i några handgripligheter. Arbetarna hade framgång då de omedelbart blev lovade sänkt pris på mjölk. Husmödrarna krävde sänkta livsmedelspriser och lyckades få löfte om det av flera affärsinnehavare som de uppvaktade.
Ledarna för demonstrationerna, Gunnar Ossian Andersson respektive Elin Eugenia Thunell, blev åtalade, men frikändes båda två.
Vad låg bakom frikännandet?
‒De fick Hjalmar Brantings son som försvarsadvokat, Georg hette han. Och det tyckte Hjelmberg räcker som förklaring till att de blev frikända. Häradsrätten var väl ganska förstående; de svalt väl de också, säger Carl Edvard Sturkell.