Hösten 1973 började Anders Gölevik på polishögskolan. Då bestod polisen av 118 myndigheter och arbetssätten, samhället och brottsligheten har förändrats mycket.
– Skulle man ha reda på en bil fick man ringa bilregistret i Örebro. Internet, det digitala, har varit en enorm utveckling, men också i brott. Skulle vi dra ur kontakten till internet skulle vi slippa många brott, säger han.
Polisens möjligheter har följt med ut på nätet, det är lättare att spåra, möjligt att veta var folk varit med sina mobiltelefoner.
– Men brottslingarna har fördel. Man kan säga att dumskallarna har fått det mycket lättare att umgås.
I tre år har Anders Gölevik varit lokalpolisområdeschef i Katrineholm, Flen och Vingåker. När han kom hit 2015 var polisens senaste omorganisation till en enda myndighet, ny.
– Jag tyckte och tycker att mest positivt i den nya organisationen är medborgardialogerna och medborgarlöftena, att vi försöker lyssna på vad folk upplever för problem.
Framöver ser Anders Gölevik utmaningar för polisen. Man ska rekrytera 10 000 nya anställda, varav omkring 6 000 poliser.
– Polisen är ett starkt varumärke, det drar en hel del. Men jag tror att vi måste få högre löner och komma bort från den interna debatten, som varit väldigt negativ de senaste tre åren.
Gölevik har länge varit en av ganska få chefer inom polisen som öppet sagt att polislönerna är för låga.
– En bra polis, som inte är arbetsledande, bör tjäna någonstans mellan 35 och 40 000. Vi ligger långt under många andra, säger han.
Men egentligen tycker han att den stora rekryteringen kommer sent.
– Man har inte insett allvaret. Jag tänker på upploppen i Paris i början av 2000-talet. Några år senare kom det hit, till förorter som Rinkeby och Tensta. Den sortens beteende finns i alla svenska orter men givetvis i mindre skala. Jag tror man på många sätt gått kvar i tankar om ett folkhem, som inte finns längre.
Själv är han inte orolig för brist på sysselsättning efter pensioneringen. Han vill spela mer golf, jobba med huset och trädgården, han läser mycket och tycker om idrott. Han har dessutom engagerat sig politiskt i Centern och är femma på partiets kommunvalslista i höst.
– Jag har lantbrukarursprung själv. Men det är länge sedan. Jag tycker att Centern har human profil, allas lika värde är framträdande. Demokrati är viktigt, att motverka extremism.
Till den här typen av artiklar brukar alltid de blivande pensionärerna få frågan om bästa och värsta minnena. Anders Gölevik är ingen bra historieberättare, säger han, men han minns ändå en udda händelse.
– När jag jobbade i Stockholm träffade vi på en berusad person på centralstationen, som vi fick avvisa tre gånger, men han kom bara tillbaka. Till slut bestämde vi att skicka upp mannen, som var skåning, till arresten för tillnyktring. Han tjatade rätt mycket i bilen om varför han skulle följa med oss, tills jag på skoj sa "det är för att du är från Skåne förstås". Det blev en helsida i Aftonbladet och en JO-anmälan, så vad jag sagt kom han tydligen ihåg.