Minns ni ”Fulkiosken”? Det lär ha varit dåvarande kommunalråder Marita Bengtsson som 1997 myntade uttrycket. Vad hon menade var det gatukök som låg på den så kallade ”Hompetomten” i korsningen Fredsgatan-Drottninggatan.

År 1963 beviljades det första tillfälliga byggnadslovet för en kiosk på fastigheten Humlen:15, alldeles intill Elektrotjänst. Så småningom förvandlades kiosken till servering. Den var då 50 kvadratmeter. Under hela 1960- och 70-talen förlängdes bygglovet och såväl ägare som namn på serveringen skiftade.

 

Artikelbild

| Så här blev det. En lugn plats i centrum där man kan vila trötta ben och njuta av årstidernas växlingar.

För oss som var unga på 1970-talet klingar nog namnet Risto mest bekant. Det var hit man begav sig efter bion på Grand eller Palladium, som låg på bekvämt gångavstånd.

Eller kanske man hade festat sig igenom en kväll på något av stadens ”danspalats”. Det fanns en del att välja på – det var Statt, Linden, Safiren samt ett och annat mer eller mindre långlivat diskotek, som började dyka upp i början av 1970-talet.

 

Kön framför luckan var lång inpå småtimmarna och mer än en gång hände det att de trötta och hungriga kunderna löste små inbördes dispyter med knytnävarna i stället för med lugn argumentation. Förutom sedvanliga mosbrickor och grillad korv med pommes fanns ett ovanligare inslag i korvkioskmenyn. Här serverades också friterade bananer med glass.

I slutet av 1990-talet var timmen slagen för den gamla kiosken och ett nytt gatukök uppfördes längst in på tomten. Framför anlades en tjusig park, som efter livlig debatt och många olika namnförslag, kom att döpas till Springkällan.