– Jag vet inte vad jag gjorde innan jag började lira gitarr, jag måste ha haft ganska tråkigt, skrattar Emil Carlsson vars föräldrar bor kvar i Fornbo, mellan Malmköping och Flen.

Här växte det stora intresset fram, i takt med att han blev en allt säkrare gitarrist – helt på egen hand.

– Det var väl så att jag inte ville ha fler läxor, inga fler lektioner än nödvändigt. Så jag valde bort musikskolan och lärde mig spela låtar jag gillade själv, med en instruktions-dvd till hjälp.

Gitarrspelandet ledde i tonåren till eget låtskriveri och till olika bandkonstellationer tillsammans med en likasinnad kusin. På gymnasiet blev det estetiska programmet i Flen. Emil som börjat spela in sig själv för att bättre kunna lyssna på sin gitarrteknik, blev samtidigt mer och mer intresserad av själva inspelningarna. Efter studenten sökte han till olika typer av musikaliska utbildningar på folkhögskolor runt i landet, och kom in i Avesta för att under ett år utbilda sig till pop- och rockgitarrist.

– Planen var att bli studiomusiker. Men jag kände rätt snart att så begränsad ville jag inte bli. Det fanns ju så mycket roligt och kreativt att jobba med i produktionen runt omkring själva musicerandet. Jag lärde mig spela piano, munspel, bas och trummor för att kunna producera allt på egen hand. Och efter året i Avesta kom jag in på treåriga musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet i Växsjö. De blev tre jätteroliga år och jag lärde mig supermycket, både inom teknikdelen och vad gäller låtskriveriet, att få fram ett tydligt budskap i musiken.

Kandidatexamen togs i juni, dock utan Emil Carlsson på plats i Växsjö. Han firade i stället med ett Skypesamtal med skolan, och en promenad i Central Park, finklädd dagen till ära.

Redan i våras under praktikkursen fick Emil förmånen att åka över till New York. Han lyckades få den praktikplats han allra mest hoppats på.

– Jag sökte praktik i både Stockholm, Malmö, Nashville och NY. Den första intervjun jag fick göra var med de ansvariga här på Nightlife Productions, och jag fick platsen.

Under våren i studion har han jobbat han sida vid sida med en multiplatinumsäljande producent, som bland annat jobbat med artister som Madonna, Cher och Britney Spears. Och Emil har själv bland annat producerat nytt material av rappartisten Fat Joe.

– Just nu är jag med och producerar en låt han ska släppa längre fram. Jag har inte träffat Fat Joe personligen, han har spelat in allt i sitt eget hus i Florida, men det är verkligen en förmån att få jobba med proffs på den nivån.

– Jag har lärt mig otroligt mycket här, fått skriva låtar med låtskrivare i Nashville, och arbetat med flera unga artister på väg upp. Att få vara med i starten av någons artistiska karriär är jätteroligt.

Emil lyckades att med sitt arbete och engagemang få stanna även efter de tre praktikmånaderna.

– Visst hade det varit kul att få säga hejdå till klasskamraterna, men att de gav mig chansen att stanna kvar här över sommaren smällde betydligt högre. Och att de vill att jag kommer tillbaka är en väldigt skön bekräftelse.

I början av september åker han hem för att ordna med nytt visum, för att träffa familj och vänner, och för att bo och jobba en period i Stockholm. Nu ska han också försöka få lite snurr på sitt egna musikproduktionsbolag han startade för ett år sedan och fick lägga åt sidan. Sen, om allt går som han tänkt sig, vänder han tillbaka västerut.

– Jag är så kär i den här stan. Frågar du vad jag gör om tio år så bor jag förhoppningsvis kvar i New York och producerar musik. Det är synd bara att det är så krångligt att få komma in i USA och jobba. Det bästa vore ju att bli amerikansk medborgare på något vis. Jag får väl se till att gifta mig här, haha.