Tillbaka efter sju månader i Uganda

Kommunikation är Karin Undes område. Hon är nyligen hemkommen till Sverige efter sju månaders volontärarbete i Uganda, en period hon inte ångrar.

Mötet2016-06-02 06:00

– Absolut en av de största upplevelserna i mitt liv, både på det personliga planet och arbetslivs- och erfarenhetsmässigt, säger hon.

I september 2015 berättade Katrineholms-Kuriren om det Karin Unde från Sköldinge då hade framför sig. Hon har arbetat hos Uganda National Farmers Federation som delvis finansieras via den svenska organisationen We Effect, vars praktikantprogram Karin har varit med i. Hennes uppgift som volontär i Uganda var att samla in, analysera och sprida information.

Uganda är ett speciellt land eftersom det varit fred i 30 år, samtidigt som många av grannländerna har haft långvariga konflikter, framhåller Karin Unde.

– Men det är absolut inte fria val. Det var val i februari när jag var där. Då stängde regeringen ner alla sociala medier och arresterade den främste motståndaren till den sittande presidenten.

Uganda är ett bördigt land där 80 procent av befolkningen jobbar med jordbruk på ett eller annat sätt. Ungdomsarbetslösheten är hela 60 procent, säger Karin Unde och förklarar att man som biståndsorganisation därför kan nå många genom att verka inom jordbruket och att satsa på ungdomar.

We Effect arbetar med långsiktigt bistånd genom att ge människor möjlighet att själva förbättra sina liv. En metod som är spridd i världen är spar- och lånegrupper där medlemmarna bidrar och kan låna pengar av varandra för att skaffa sig en försörjning.

– En av de första och viktigaste effekterna av spar- och lånegrupperna är att deltagarna får råd att betala skolavgifter för alla sina barn, något som framförallt gynnar flickor, vars skolgång ofta annars prioriteras lägre än pojkarnas, berättar Karin.

Hon var stationerad i huvudstaden Kampala och gjorde fältresor till sju distrikt på landsbygden där hon besökte spar- och lånegrupper och fick lyssna på deltagarnas berättelser.

– Bemötandet från allmänheten var mycket positivt. Människor var vänliga och nyfikna, och jag har känt mig väldigt privilegierad som fått träffa så många fantastiska människor, både i jobbet och privat, säger Karin.

Hennes huvudsakliga arbetsuppgifter var att driva ett projekt för att öka användningen av sociala medier.

– Internet erbjuder enorma möjligheter både för att ta reda på kunskap och att sprida information. Ofta finns det täckning för internet även i avlägsna områden. Det ville vi öka medvetenheten kring så att allmänheten kan dra nytta av det, säger Karin.

Att kunna kommunicera via internet gynnar utvecklingen, framhåller hon.

– Jag tycker Facebook är bra. I Uganda använder man What's up, det har jag fått lära mig.

Utöver praktiken reste Karin Unde också runt i Uganda. Hon har sett bergsgorillor, varit på safari, och varit med om riverrafting med gummibåt på Nilen. Samtliga aktiviteter är ett måste om man ska besöka Östafrika, tycker hon.

– Och jag hittade ett väldigt bra stall. Hästsporten är inte stor i Uganda, men den ökar i popularitet i takt med att människor får det bättre. Jag hade tur som kunde rida lite då och då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om