Hösten 2014 berättade vi i Katrineholms-Kuriren om den teatergrupp som Mari-Ann Lundin, aktivitetsledare på Furukällan, startat med hjälp av teaterräven Rolf Edström. När han avled blev det hela avbrutet och inplanerade föreställningar blev inte av.
Men Mari-Ann Lundin har inte gett upp. Hon vet hur uppskattad möjligheten att spela teater är, och det gamla gänget har börjat om, plus två nytillkomna. Ny ledare är Elisabeth Wigervall. Hon har fått tid över efter att ha gått i pension som kantor i Katrineholmsbygdens församling.
När Kuriren hälsar på provas och delas repliker ut. Pjäsen "Examensbesvär" bygger på teater som spelades i samband med sommarkyrkan i Stora Malm där Elisabeth Wigervall var en drivande kraft. Nu sprider hon sin sprallighet och energi och skratten blir många runt repetitionsbordet. En lärarinna försöker hålla lektion med skolelever som inte alltid är med på noterna. Den gamla psalmversens ord "i allo lande" blir hallonlandet och Adams revben blir ett rävben.
Bland aktörerna finns Ginger Appelgren som spelade med "Tjadden" Hällström i sin ungdom. För henne är teater mitt i prick. På frågan varför hon är med säger hon:
– För jag gillar att uttrycka mig om jag kan. Jag tycker om olika människor. Vi är olika alla här.
Erna Kickmaier säger:
– Vi kommer allihop bra överens.
Margaretha Wadfors åker från Julita för att vara med på tisdagarna.
– Det är samma sak med sånggruppen jag är med i. Vi sitter tillsammans där vi är. Det är så man får en grupptillhörighet, säger hon.
Cathrine Lindholm har alltid tyckt om teater, berättar hon. I skolan var hon med redan i andra klass och fortsatte med teater nästan hela skoltiden, men inte sedan. Hon känner igen sig i rollen som bråkigt barn som fröken blir arg på.
– Nu kom det här, och jag ska göra mitt bästa för att göra en riktigt busunge, säger hon med ett skratt.
– Det blir en fortsättning, 63 år senare... Det kommer nog inte att sluta med det här. Blir det flera tillfällen ska jag vara med.
Mari-Ann Lundin är mycket glad för att gruppen är i gång igen. Hon tillämpar det som i kommunen kallas ett salutogent förhållningssätt, att utgå från hälsans ursprung. Ett gott skratt förlänger livet, som bekant.