Rimon Murad och hans familj, fru och tre söner, har just flyttat till Katrineholm från Borås. Sönerna går på varsin skola; den äldste på Duveholmsgymnasiet, en i åttan på Södra skolan, och den yngste går i tvåan på Skogsborg. Fru Najat läser sista terminen för att bli undersköterska.
I helgen välkomnades de i Mariakyrkan och Rimon Murad blev installerad i sin tjänst.
– Jag blev pastor i maj i Equmeniakyrkan. Efter det har jag sökt pastorstjänst, säger Rimon Murad.
På Equmeniakyrkans hemsida fick han se att det bland lediga tjänster fanns en i Katrineholm, en stad som han inte kände till.
– Det jag såg först var namnet Mariakyrkan, berättar han.
Det talade till hjärtat.
– Maria betyder så mycket för mig.
Rimon tittade på kartor och bad till gud att det skulle vara en liten stad. Sedan visade han sin fru, och hela familjen bad tillsammans.
– Vi sa att om församlingen säger ja så är det dörren som gud öppnar.
Rimon Murad blev kallad att provpredika och det föll väl ut. I paret Rimon Murad och Najat Eicho får församlingen också två duktiga sångare.
Rimon Murad är pastorsutbildad vid ett seminarium i Jordanien, och har även tagit magisterexamen i teologi sedan han kom till Sverige. Han var pastor i en liten församling i Syrien. För det blev han angripen av islamistgrupper och satt i fängelse.
– De försökte döda mig. De bombade min bil. De misshandlade mig, berättar han.
Han tvangs att skriva under papper på att kyrkan skulle stängas och att sluta som pastor. Då blev han släppt och flydde till Sverige där han sökte asyl. I ett år väntade han på ett asylboende i Boden. Familjen var kvar i Syrien.
På frågan hur det året var säger han:
– Oro och depression. Så trött och ledsen. Kriget där, och jag här. Som ett barn som förlorat sin pappa och mamma. Det är en så svår situation. Plötsligt försvann allt, mitt liv, min bil, mitt hus, min kyrka. Hela landet försvann.
Han fick permanent uppehållstillstånd, frun och sönerna kom och fick också stanna. Familjen flyttade till Borås där de har varit aktiva i Immanuelskyrkan. Rimon jobbade med flyktingar och asylsökande, hjälpte till att tolka och förklara.
– De får acceptera kulturen här i Sverige.
Han jobbade också med Röda korset och med en besöksgrupp i fängelser.
2011 kom Rimon Murad till Sverige. Nu ska han få svenskt medborgarskap.
– Vi tackar gud och vi tackar Sverige. Här får man tänka som man vill, man kan säga vad man vill. I mitt land styr män kvinnor. Här är vi alla lika mycket värda.