När muren föll

Förra månaden firades tjugofemårsdagen av Die Wende och Berlinmurens fall i Tyskland. Strax efter detta firande befann jag mig i Leipzig och besökte den berömda Nikolaikyrkan, som kom att bli en av de avgörande platserna när folket reste sig mot den kommunistiska diktaturen.

Foto:

Krönika2014-10-31 00:00

Mentaliteten som behärskade de styrande i det östtyska kontroll- och övervakningssamhället framstår i dag som närmast neurotisk.

I och med starten av Kyrkornas världsråds årtionde för fred startade något i Leipzig som skulle få stora konsekvenser. Det började med att några människor samlades i Nikolaikyrkan för bön för fred och frihet och ljuständning; Bland dem fanns inte minst ungdomar. Skaran av bedjande människor ökade successivt och bönesamlingarna fortsatte år efter år. Men det uppstod också spänningar. Några ville kräva möjligheten att emigrera och fly förtrycket, medan andra menade att uppgiften var att stanna kvar i landet. Förändringen skulle ske på plats.

Efter nyåret 1989 hade skaran växt så att kyrkan var nästan fylld vid dessa enkla gudstjänster. Spänningarna ökade ytterligare. Myndigheterna började dessutom bli oroliga för samlingarna som uppfattades utgöra ett hot mot det bestående. Polisen krävde att kyrkan skulle stängas, men kyrkoherden vägrade. Myndigheten tvekade. Så kom sommaren. Bön- och ljuständningsgudstjänsterna tog sommaruppehåll. I Kina ägde denna sommar det förfärliga blodbadet rum på den himmelska fridens torg. Detta skedde den 4 juni och utgjorde därmed en förfärande relief för frihetskampen i Östtyskland och ett tänkbart och hotfullt scenario.

När hösten kom fortsatte bönerna, nu med ökat antal deltagare. Utanför kyrkan samlades tusentals personer till stöd för de bedjandes sak. Allt stod och vägde. Minnet av vad som hade hänt i Kina var levande. Skulle den östtyska militären vara beredd att göra detsamma som den kinesiska? Till sist anslöt sig cirka hundra tusen människor och man tågade genom staden och några dagar senare var segern i hamn. Muren föll och vägen till frihet började.

Vanmakten hos Stasi hade blivit påtaglig, för som man sa: Hur hanterar man människor som ber och tänder ljus? Eller som de första kristna sa: man måste lyda Gud mer än människor. Vad som skedde i Leipzig var ett av de viktiga bidragen till att muren föll. Så vanns fred och erövrades frihet.

Hans-Erik Nordin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om