På onsdagen var det premiär för musikteatern "Kvinnorna och staden" vid Lokstallet i Katrineholm. Efter föreställningen, som bygger på Kerstin Ekmans Katrineholmsböcker, blev författaren uppvaktad av Sörmlands Sparbanks vd Sören Schelander.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få dela ut vårt första kulturpris till Kerstin Ekman som är en av vår tids mest lästa författare.

– Genom romansviten "Kvinnorna och staden" har hon för alltid levandegjort kvinnornas roll i utvecklingen av Katrineholm, säger Schelander i ett pressmeddelande.

Artikelbild

Kerstin Ekman fick ta emot det nya kulturpriset av Sörmlands Sparbanks vd Sören Schelander.

Motiveringen lyder: "För en författargärning som för alltid levandegjort Sörmlands historia och kvinnornas drivande roll i framväxten av Katrineholm. För en unik förmåga att skildra enskilda individers levnadsöden på ett sätt som slår an en sträng av identifikation och hågkomst hos var och en av oss".

Sparbanken vill med det nyinstiftade kulturpriset uppmärksamma engagerade personer som har berikat, stimulerat eller utfört en värdefull kulturgärning i regionen.

Pristagaren får en check på 25000 kronor samt ett konstverk som silversmeden Anna-Stina Åberg, Nyköping, har formgivit.