Ann-Mari Nilsson föddes och växte upp i Uddevalla. Som 23-åring studerade hon på hantverksskolan Steneby i Dalsland. Där träffade hon sin blivande make Gunnar. De gifte sig i Steneby kyrka den 17 augusti 1952

Paret bosatte sig i Katrineholm då maken Gunnar fick arbete som träslöjdslärare på orten. Här föddes också två söner.

När Tomas var fyra år och lillebror Staffan några månader gick flyttlasset till en villa på Kungsgatan.

"Huset var byggt 1949 och var omodernt. Det fanns åtta kakelugnar och dass på gården. Vi bevarade fasaden, som blev kulturmärkt, och renoverade inomhus. Gunnar stod för snickerierna och jag målade och tapetserade", har Ann-Mari Nilsson tidigare berättat.

Under alla år har hantverket haft en central plats i familjen. Gunnar tillverkade egna möbler och Ann-Mari vävde tygerna till dem. Under sitt yrkesverksamma liv arbetade Ann-Mari Nilsson som vävlärare. Hon arbetade också som familjeredaktör på Katrineholms-Kuriren mellan åren 1977 och 1990.

–  Hon var en institution på Katrineholms-Kuriren. Hon var en redaktionsmamma som såg till att alla hade det bra och försåg oss med hembakat kaffebröd. Som pensionär var hon den som förde pensionärernas talan på de årliga julfesterna. Hon ställde sig upp och tog gärna och ofta till orda, berättar kollegan Carina Ekdahl.

Ann-Mari Nilsson var under många år också delaktig i grupp 40 inom Folkpartiet.

–  Folkpartiet gick ut med att det skulle vara 40 procent kvinnor i nämnder och styrelser. Vi var sju-åtta kvinnor som bildade en grupp för att bejaka det, berättar Wera Olovsson, som också ingick i gruppen.

Under ett par år delade gruppen ut ett julbrev, med ett politiska budskap. Gruppen fick bland annat ta emot Bertil Ohlin-stipendiet. Bertil Ohlin var partiordförande för Folkpartiet under åren 1944 till 1967.

–  Stipendiet skulle användas till att studera i främmande land. Så grupp 40 reste till Köpenhamn och studerade alternativ energi, berättar Wera Olovsson.

Resan var lärorik men innehöll även många glada skratt.

– Man hade alltid kul ihop med Ann-Mari. Hon var så rolig, minns Wera Olovsson.

År 2014 flyttade Gunnar och Ann-Mari Nilsson från sin villa, till en lägenhet på Tegnérvägen i Katrineholm. Maken avled året därpå.

Den sista tiden i livet bodde Ann-Mari Nilsson på Furuliden. Hon sörjes närmast av sönerna Tomas och Staffan med familjer.