Sara Andersson är en ung och positiv, glad tjej med ett leende som smittar av sig. Men hennes liv har inte alltid varit så lätt. Att få diagnosen aspergers syndrom, förändrade livet för Sara men underlättade också livet på många sätt.
– Innan kände jag mig alltid annorlunda. När man har aspergers så tar man oftare saker som folk säger rent bokstavligt och man kan ha svårt att förstå sociala koder. Det gör att man kan ha svårt att veta hur folk menar. Det gjorde att andra klasskompisar lätt utnyttjade och lurade mig på olika sätt, säger hon.
När Sara var 14 år, började hon att testas för Aspergers, och läkarna konstaterade då att hon hade diagnosen. Enligt Sara tog det några år att förstå sig på vad Aspergers innebar att leva med för hennes del. Men i dag vet hon att bara vanliga konverastioner kan vara svåra att förstå på rätt sätt. Hon reagerar lättare på förändringar i vardagen och har svårt att filtrera information. Om man pratar "mellan raderna" eller använder olika ansiktsuttryck så har Sara svårt att ta in vad som egentligen sägs.
– Småprat är sådant jag har svårt att förstå, särskilt om det är många som pratar i grupp. Det är som om folk pratar ett annat språk. För mig är det enklare om folk säger exakt vad de menar. Jag har fått habilitering för att lära mig läsa av sociala koder och det har verkligen hjälpt mig, men det kan vara svårt ändå, säger Sara.
– Innan har jag också haft svårt att ta kontakt med andra. När man väl börjat prata är det inte lika svårt, så därför har jag lärt mig att förbereda lite frågor i huvudet innan jag går fram till någon, då känner jag mig mer bekväm, säger hon.
Även om den som har aspergers kanske fungerar sämre i det sociala sammanhanget jämfört med de som inte har diagnosen, så förhöjer den samtidigt andra egenskaper. För Sara innebär det att hon har en extrem koll på detaljer, vilket kan vara användbart. Sara lär sig alla låttexter utantill och kommer ihåg väldigt mycket av det hon läser och hör. Men det gör också att Sara lätt fastnar för saker och vill veta mer. Det räcker inte med att lära sig låttexterna, utan hon vill även veta vad texterna betyder om de är på ett annat språk.
På många sätt är ändå Sara som alla andra. En ung tjej som gillar film och musik och att vara med kompisar. I framtiden vill hon bli journalist, men för tillfället är hon glad över sommarjobbet på kyrkogården (vilken kyrkogård) där hon sköter trädgårdsarbete, målning och annat som behöver rensas och fixas med. Ett jobb som Sara upplever som något njutningsfullt.
– Det känns ofta väldigt rörigt i mitt huvud, eftersom jag har svårt att filtrera. Men när jag får rensa bland saker och fixa i ordning kan jag fokusera helt på det. Det är som meditation för mig. I framtiden jag bli journalist. Jag har svårt att uttrycka mig i tal, men är väldigt duktig på att skriva, säger Sara.
Sara vill öka förståelsen för att Aspergers kan te sig väldigt olika från fall tlll fall. Många kan leva ett "normalt" liv om de bara får den hjälp man behöver. Hon tycker det är synd att hon inte fick diagnosen tidigare, eftersom hon lätt blev missforstådd.
– Det finns ju tyvärr en norm i samhället för hur man ska vara. Även om man vet att alla är olika, säger Sara Andersson.
Stereotyp skildring av Aspergers
Kritik: Sara tycker det är synd att det ofta ges en sterotyp bild av Aspergers, eftersom alla me diagnosen är väldigt olika. Hon kritiserar filmen "I rymden finns inga känslor" som hon tycker är extrem. - Det hade varit bättre om det hade funnits flera karaktärer med aspergers med i filmen så man kunde förstå att aspergers kan vara på olika sätt. vi är ju olika, precis som alla andra, säger hon.