Nya äventyr väntar i Qatar

Ewa Polanos jobb har tagit henne till länder som Argentina, Indonesien och Chile. Hennes resa verkar dock inte vara över på långa vägar. I höst ska hon starta en ny ambassad i Qatar.

Katrineholm2014-07-24 10:37

Ewa Polano växte upp på gården Remröd i Stora Malms socken. Hon började arbeta på UD i unga år och det var egentligen en slump att hon fick uppdraget att åka runt i världen och representera Sverige.

– Uttagningsprocessen för att bli svensk diplomat är lång och det är många intervjuer och antagningsprov att ta sig igenom innan man ens blir utvald. Men jag sökte tjänsten och sedan valde de mig till slut, säger Ewa.

Hon har blivit anförtrodd många viktiga uppdrag i alla möjliga länder förut. Men att under hösten etablera en alldeles ny ambassad i ett främmande land, kan vara den största utmaningen hitils.

– Det är mycket mer jobb än man tror. Det ska ordnas med kansli för ambassaden och någonstans att bo för egen del. Allt ska inredas och sedan behövs telefonlinjer och allt därtill. Det är alltid intressant med Mellanöstern och jag ska få gå en utbildning i London innan för att lära mig allt om Qatar, säger Ewa.

Att vara ambassadör i ett annat land, innebär enligt Ewa att verka för stärkta relationer mellan länderna och verka för handelskontakter. När Ewa skulle etablera kontakten med landets statschef, emiren av Qatar, fick hon överlämna ett ett så kallat kreditivbrev, från Sveriges statschef kung Carl XVI Gustav tillsammans med en hälsning från både honom och Reinfeldt.

– Qatar är ett litet men väldigt rikt land som är på stark frammarsch. De behöver mycket utländsk arbetskraft och vill gärna sammarbeta med Sverige. Svenska regeringen är dock oroad över de villkor som gästarbetarna i Qatar från Asien och även andra delar av världen arbetar under och därför har vi inlett en dialog kring detta med Qatar.

Enligt Ewa är landet ett relativt säkert land att vistas i. Landet tar ofta rollen som medlare i konflikter som uppstår i regionen och är en viktig sammarbetspartner i Mellanöstern.

– På 80-talet fanns nästan ingenting i landet. Men utveckingen mot det moderna har gått väldigt snabbt. därför behöver landet även mycket stöd för att bygga upp landet, med vägnät, sjukvård och annat. Qatar har på så sätt blivit väldigt multikulturellt och som det är just nu är qatarierna en minoritet i sitt eget land.

I Qatar bor det ungefär två miljoner invånare och landet är trots sin ringa storlek världens rikaste land per capita och enligt Ewa är de på så vis en liten politisk uppstickare med mycket makt. De har haft ett stort inflytande över den arabiska våren och stött den sunni-fundamentalistiska rörelsen Muslimska brödraskapet, berättar Ewa. De har råd att köpa in den arbetskraft de vill ha.

– Just nu pågår kampanjen "Qatar deserves the best" i landet. Vilket betyder att de förtjänar det allra bästa de kan få, och så är lite attityden i landet. Vid mitt möte med emiren presenterade jag just därför många svenska uppfinningar, för att visa att vårt land också kan leverera det allra bästa inom många områden. Exempelvis: sjukvård och telefoni. Då blev han väldigt intresserad. Jag berättade att Sverige inte heller var så framgångsrikt för 100 år sedan, men att även vår utveckling gått snabbt fram.

Ewas man och deras barn har alltid fått hänga med på de flyttar till olika länder, som hennes jobb har inneburit. Det är till stor del det som gjort att Ewa har kunnat ägna sig åt det hon vill göra. Detta har enligt Ewa bidragit till att familjen har blivit väldigt internationell, och att barnen valt att studera vid utländska skolor och universitet.

– Jag älskar mitt jobb och jag kan inte tänka mig att jobba med något annat, säger Ewa.

Om Qatar:

Emiratet: Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Invånarantalet är 2 050 514 och huvudstaden heter Doha. Endast en fjärdedel av befolkningen är qatarier. Resten utgörs av utländska gästarbetare.

Känt: Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Men även TV-kanalen al-Jazeera och fotbolls-VM 2022.

Styre: Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det emiren som bestämmer allt.

Källa: Landgudien.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om