Kaktankar i kärt minne bevarade

Konditoridiskarna är fulla av frestelser. Och kaféerna har ständigt kunder. Fikastunden med något gott till är uppskattad av de flesta.

Kaffebrödet i våra liv2016-04-23 07:00

Gunnar Egertz, Sture Nyqvist och Tord Haarala har just avnjutit det de hade på tallrikarna, räkmacka respektive ostsmörgås.Drycken är klassisk. Vanligt bondkaffe, konstaterar de.

Konditoriet där de slagit sig ned har funnits i deras liv sedan det öppnade på 60-talet, Pe-Ges i Katrineholm, numera Hembagarns.

– Vi är gamla skolkamrater, vi gick på Läroverket och på Teknis, berättar de tre.

Gunnar Egertz, som bor i Norrköping, är i stan för att byta däck. Det sker två gånger per år, och då meddelar han sina kamrater i Katrineholm att han är i antågande. Träffen sker där de satt som ynglingar. Då hade de inte råd att äta kakor. Grädden och sockerbitarna som kom med kaffet fick duga.

– Vi äter inte kakor, säger Gunnar Egertz som siktar på seniorvärldsmästerskap i friidrott.

– Annars är favoriten ett wienerbröd. En åtta, kommer det snart från Sture Nyqvist.

På frågan om de förknippar något särskilt bakverk med Pe-Ges på 60-talet har Tord Haarala snabbt svar:

– Napoleonbakelse.

– Om man inte hade ätit lunch kunde man ta en kvarts rågkaka med ost eller skinka. Det kostade bara någon krona, säger Gunnar Egertz,

Så måste vi höra om de minns några kakor från barndomen.

– Bondkaka. Och struvor, som Martin Ljung sjöng om, säger Gunnar.

Sture minns men har inga namn:

– De där vanliga kakorna, de bakade morsan. Jag vet inte vad de heter.

– Spritsar gjorde morsan, säger Tord.

Sture Nyqvist tänkte bli bagare en gång i tiden, och praktiserade på konditori Ciro på Vingåkersvägen när han gick i åttan.

– Mina släktingar uppe i Norrland ville att jag skulle öppna konditori där när jag blev bagare.

Hur det kom sig att han övergav bagarbanan kommer han inte ihåg.

Konditorier som inte finns längre, som Ciro, kommer på tal. Det konstateras att det är tur att Citykonditoriet i Vingåker har fått en efterträdare i Sultans.

Bakverken gör sig påminda.

– Vi stannade alltid och köpte windsor när vi åkte till stugan i Byle, berättar Tord Haarala.

Detta bakverk, som är ett mellanting mellan bakelse och bulle, bakades efter ett hemligt recept. Nu är det icke mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om