Hani Osman Abdi kom till Sverige den 3 juni 2009 från inbördeskrigets Somalia. Hennes dåvarande man hade rest före med två av parets barn.
– Jag kom till Katrineholm eftersom de redan bodde här. Med mig hade jag våra tre barn, som tillsammans med mig hade väntat kvar i vårt hemland.
Hanis ögon glittrar och hon ler stort när hon säger:
– Sverige är ett fint land! I mitt hemland var det krig och problem. Det är mycket bättre här. Jag älskar Katrineholm. Det är inte så stressigt här. Och människorna är så öppna, precis som jag själv. Jag brukar få höra att jag är öppen mot andra människor. Jag känner många lärare och elever från SFI som hälsar på mig när jag är ute och går.
– Det var sommar och fint när jag kom till Sverige. Sen blev det vinter och kallt. En väninna kom hit när det var vinter. Vart hon såg var det vitt, vitt. Då undrade hon om hon hade kommit till Grönland, berättar Hani och skrattar åt minnet.
I Sverige mötte hon en ny kultur.
– I Somalia är det mannen som bestämmer. I Sverige är män och kvinnor mer lika.
Hani växte upp i en by utanför huvudstaden Mogadishu och slutade skolan efter sjätte klass.
– Jag talar somaliska och lite swahili. Men svenskan var svår att lära sig. Jag förstår vad människor säger, men det är inte alltid lätt att prata.
Under två år läste hon vid SFI och skulle sedan gå på en kurs till, men så bröt hon foten efter två månader och blev långtidssjukskriven. Samtidigt väntade hon ytterligare ett barn, en son som fick namnet Dayib Omar, i dag sju månader gammal.
– Jag skilde mig från min första man år 2010 och har mött en ny man, som inte bor i Katrineholm. Vi pratar ofta i telefonen eller skriver till varandra på Facebook när vi inte kan träffas. I Sverige är det ju möjligt för en kvinna att bo ensam med sina barn, utan att bo ihop med en man. Så är det inte i Somalia.
I samma hyreshus på Nyhemsgatan bor Hanis bästa vän. De brukar ta långa promenader tillsammans.
– Jag brukar ringa till henne och fråga om hon vill följa med ut och gå, då alla mina barn är hemma. Min äldsta dotter tar då hand om de yngre. Jag tycker om att gå, det är bra för kroppen. Ibland kan ju det bli för mycket kaffe och kanelbullar när vi sitter på gården då barnen leker.
– Jag har även en svensk vän, som jag brukar besöka ibland.
Att läsa vidare och att ta det påbörjade körkortet är hennes mål och dröm. Men när drömmen slår in vet hon inte, bara att den ska göra det.
Hani Osman Abdi fyller 40 år 21 oktober.
Hani Osman Abdi
Efternamn: Osman efter sin pappa och Abdi efter sin farfar
Barn: Badri Hassan, Khader Hassan, Jananka Hassan, Abdiaziz Hassan, Sabriina Hassan, Dayib Omar
Teknik: har kontakt med den övriga familjen via Facebook, Skype och telefon
Firar: i hemmet med vänner