Det började med en lust att erövra världen. Gunilla Persson växte upp i lilla Högsjö i Sörmland men tyckte inte att den lilla orten – eller för den delen Sverige – kunde matcha hennes drömmar om glamour, berömmelse och skådespeleri.

Efter en kort sejour som journalist i Stockholm åkte hon till New York. Där fick hon ett modellkontrakt med den berömda agenturen Eileen Ford. Hon fick framgång, hamnade på omslaget till Harpers Bazaar och gifte sig med en amerikansk man.

Mannen skilde hon sig från, men USA har Gunilla Persson förblivit trogen i 35 år. Filmens värld lockade, och Gunilla har tagit teaterlektioner för självaste Stella Adler, vars elevlista inkluderar namn som Marlon Brando, Elizabeth Taylor och Robert De Niro.

– Det sista året hon levde var hon min lärare. Hon var väldigt sjuk och satt och hostade ofta. Men hon var toppen, och hon var en legend.

Skådespelarambitionerna delar hon numera med dottern Erika, 16 år. Tillsammans går de på teaterskolan Margy Haber Studio i Los Angeles, och Gunilla tänker ständigt att hon borde ta sig iväg på fler provspelningar. Men sedan hon flyttade till nytt hus i fashionabla Pacific Palisades har hon blivit en riktig hemmakatt som pysslar med inredning och njuter av trädgården och havsutsikten.

Här bor hon med Erika och med sin mamma Iris, som Gunilla hämtade från ett svenskt demensboende för att ta hand om i hemmet. Modern hade farit illa, förlorat mycket i vikt och blivit ett ”vårdpaket” i den svenska omsorgen.

– Jag är hyllad av fansen på grund av vad jag gör för mamma.

Gunilla beskriver sig som familjekär, men också som en glamourdrottning. Tack vare sitt glammiga kontaktnät har hon flera gånger varit inbjuden till Oscarsgalan med tillhörande middagar och efterfester.

– Jeremy Irons var min bordskavaljer ett år, och det året som Julia Robers fick en Oscar för "Erin Brokovich" satt vi vid samma bord på Oscarsmiddagen.

– Det är sådana höjdpunkter i livet som man tycker om att tänka på. Men killen som tog med mig på alla dessa Academy awards och SAG awards och Golden Globe awards, han är gift med någon annan nu, haha!

Sedan hon blev mamma har hon växlat ned till ett lugnare tempo, men de som följer ”Svenska Hollywoodfruar” i TV3 har märkt att det kan bli en hel del uppståndelse kring Gunilla Persson. Dramatiska utspel, skratt, bråk och känslosamma kommentarer har gjort henne till en uppmärksammad tv-profil de nio säsonger hon varit med. Hon har 120 000 följare på Instagram, en egen pratshow – ”The Gunilla show” – på Viafree, har gjort en uppmärksammad medverkan i ”Biggest Loser VIP” och varit återkommande gäst i bland annat "Breaking News med Filip och Fredrik".

Kändisskapet har också gjort Gunilla Persson till hett löpsedelsstoff, med ”skandaler” som knappast hade nämnts om inte Gunilla Persson hade varit rubrikernas kvinna.

Men hon älskar ändå att vara känd. Hon konstaterar att berömmelsen hon eftersträvade kom till henne i 50-årsåldern, när en kvinna förr brukade anses ointressant. Numera är hon även ett namn i våra nordiska grannländer, och i Norge syns hon snart i realityserien ”4 stjärnors middag”.

– Även där blir jag jätteuppmärksammad. Och det är otroligt positivt för mig som ju är exhibitionist, skrattar hon.

Det enda som nu saknas i Gunillas liv är den stora kärleken. Hon har blivit bränd tidigare, säger hon. Men nu är hon redo att ge rätt person en chans.

– Jag har ju aldrig hittat rätt man, och det är något jag tror ligger framför mig i mitt liv. Jag tror att stor romantik och bröllop ligger framför mig! TT