– Jag har lite skämtsamt sagt att när jag slutar att jobba då ska jag cykla söderut. I och med att min man också slutade så följde han med, säger Siv när vi når henne via telefon.

Siv och William Gren har sina rötter i Julita men bor numera i Stockholm. För några år sedan köpte paret ett sommarställe i Högsjö. Det var därifrån de gav sig av den 4 september. Första anhalten var Askersund vid Vätterns nordspets.

Det var inte ett otränat par som hade något att bevisa för någon. Siv och William har en och annan mil i cykelsadeln. De har nämligen cyklat flera Vätternrundor både på vanlig cykel och på tandemcykel. Att den långa cykelturen ända till Spanien blev av just denna höst har sin naturliga förklaring. I somras gjorde nämligen båda två sina sista dagar i arbetslivet. För att det verkligen skulle bli en gemensam cykeltur så fick det bli på parets tandemcykel.

Artikelbild

Siv och William Gren vid gränsen mellan Frankrike och Spanien. FOTO: PRIVAT

Hur sammanfattar du den långa cykelturen?

– Till och från var det jobbigt och vi hade otur med vädret, det kom in ett lågtryck över Tyskland. De första två veckorna blåste det och regnade det rätt rejält, men vi kom in i en bra lunk. Det var ju inte så att vi startade i Högsjö och sa att vi skulle cykla till Barcelona utan vi försökte ta en dag i taget, berättar Siv.

Mycket handlade om att planera den kommande dagen. Bestämma när de skulle äta och var de skulle sova.

– Vi hade campingutrustning med oss så vi tältade en hel del. Vi tältade ungefär hälften av nätterna och hälften bodde vi på enklare hotell.

Efter det första stoppet gick cykelturen vidare genom Västergötland och till färjeläget i Göteborg och därifrån bar det av till Kiel. Sedan cyklade Siv och William genom hela Tyskland och vidare till Strasbourg och genom hela Frankrike och till sist korsades landgränsen till Spanien.

Hotellen bokade de enkelt via mobilen och alla hotellappar som numera finns.

– Det är smidigt eftersom det inte kostar extra när man surfar i andra länder i Europa. Det var aldrig några problem med att få boende, just den här årstiden är det heller aldrig fullbokat. Vi bokade oftast samma dag eller dagen innan.

Det var en säker resa långt ifrån trafikerade och krokiga vägar. Merparten av resan trampades på cykelbanor.

– Vi behövde aldrig vara oroliga att något skulle hända. Det fanns även cykelaffärer i stort sett överallt, men som tur var hade vi inte en enda punktering, berättar Siv.

Det var många intressanta möten med människor utmed vägen. Siv minns speciellt en händelse när en stor svart hund kom springande. Siv och William skulle precis lägga benen på ryggen när husse intygade att det var en snäll hund. Det slutade med att de blev inbjudna på te.

Det tog duon lite drygt en månad att cykla ner till Barcelona. De cyklade under i 30 dagar och kostade på sig fyra vilodagar. I början av oktober nådde Grens sitt mål i Katalonien.

– När vi kom fram cyklade vi rakt igenom hela Barcelona och det var roligt, minns Siv.

Siv och William anlände precis när debatten om Kataloniens självständighet tog fart på allvar.

– Dagen efter att vi hade kommit var det en stor demonstration och några dagar senare var det tänkt att Carles Puigdemont skulle proklamera självständighet och då märkte vi att det var oroligheter, berättar Siv.

Hela cykelresan dokumenterades på Facebook. Familjen hemma i Sverige kunde hela tiden se var Siv och William befann sig samtidigt som de själva kan gå tillbaka och minnas det härliga cykeläventyret.

– När det blir så här många dagar kommer man inte ihåg allt. När vi går in och läser om en viss ort så minns vi hur det var där och vilka vi träffade.

Finns det planer på ett nytt cykel­äventyr?

– Vi kan tänka oss att cykla mer i västra Europa nästa gång: genom Danmark, Tyskland, Holland och Belgien och vidare till Paris och flyga hem därifrån, avslutar Siv.