Rune Tegelstaden fyller 75 år, och det han ser framför sig är att jobba som han gör. På frågan hur han orkar säger han:

‒Det är för att jag tycker det är skoj! Det är roligt att se hur ett projekt växer fram. Att räkna på entreprenader, det är ju en tävling. Det jag gör är lite av en hobby, säger han.

Tegel var mycket närvarande när han växte upp. Huset i Sköldinge, där familjen bodde, hette Tegelgården.

Artikelbild

Rune Tegelstaden.

‒Min pappa jobbade i tegelbruket, han körde lastbil. Jag jobbade där alla somrar och andra lov. Nästan alltid hade jag nog i huvudet att jag skulle bli tegelmästare.

Materialet har slagit sig på firmanamnet, konstaterar han, men han känner inte på samma sätt för tegel i dag.

‒Jag är inte så rasande tänd på tegel längre, jag tycker puts är snyggare.

Rune blev inte tegelmästare, utan byggingenjör.

Artikelbild

Styrketräning tidiga mornar. "Dels tycker jag det är skoj, dels mår man bra, man bibehåller sig så att man inte säckar ihop."

‒Jag gjorde lumpen på Gotland, och då hade jag en bra kompis som skulle studera till ingenjör, det var nog det som inspirerade mig.

Rune läste på KTS, Katrineholms tekniska skola, och tog examen 1964. Han var ganska flexibel i sina tankar om var han skulle bosätta sig, berättar han.

‒Jag sökte jobb i Stockholm, men den jag skulle träffa där blev sjuk, och då fortsatte jag till Örebro. Där fick jag jobb på Nya asfalt, och var där i cirka åtta månader.

Sedan bar det till Katrineholm igen, och jobb på bygg- och fastighetsföretaget Erikson & Malmnäs där Rune blev kvar i närmare 25 år.

‒Pappa såg en annons om assistent till arbetschefen, det blev jag, och sedan kom jag in på kalkylen, och sedan blev jag driftschef, under vd:n. Jag jobbade till 1989 på Erikson & Malmnäs. Då startade vi eget, Annika och jag, och Mats, yngsta sonen. Till en början satt vi hemma.

På frågan vad inriktningen för företaget var, säger Rune:

‒Vi hade en hel del fastigheter privat, och vi köpte en efter en på Vasavägen, 17 hus där. Tanken var att vi skulle ha 10 – 12 man max och bygga hus. I dag har vi omkring 110 anställda.

Hur har det gått till?

‒Det är sånt som bara händer, man får en del lärlingar. Husbyggen la ner, och Emab la ner, och så har det kommit en del killar som har sökt sig till oss.

Varje år åker vi till Rom. Till Paris ibland. Och så är vi fyra gånger om året i Spanien.

Vad betyder det att driva företaget tillsammans med sina familjemedlemmar?

‒Jag tror säkert att de anställda tycker det är trivsamt med ett familjeföretag. Mig når de på sekunden. Och det är ju roligt att jobba så, även om man tar med jobbet hem.

När Rune och hustrun Annika är ute och reser ser de sig om på arkitekturen.

‒Varje år åker vi till Rom. Till Paris ibland. Och så är vi fyra gånger om året i Spanien, bara nån vecka i taget. Då är jag fortfarande nåbar per telefon.

Vad gör du när du är ledig?

‒Vi gillar att vara ute i naturen. Och så tycker vi om att åka till Stockholm och bo på hotell och flanera lite.

Att fylla år annandag jul har alltid varit "knasigt", säger Rune.

‒Det kunde ha varit värre, det kunde ha varit julafton, skrattar han.

Sin 75-årsdag firar han tillsammans med familjen.