– Andra människor verkar tycka att det är jobbigare med fem barn än vad vi själva tycker, svarar Frida Flycht på frågan om det är ansträngande att vara fembarnsförälder.

Det är tisdag förmiddag och hela familjen sitter hopkurad i en stor soffa framför TV:n hemma i villan i Vingåker. Mattias Classon arbetar som snickare och Frida Flycht arbetade som habiliteringsassistent innan hon blev föräldraledig.

Frida Flycht och Mattias Classon träffades när de var 20 år och ganska snart blev Frida gravid. Att få fem barn var inget de planerat. Först kom tvillingarna.

Artikelbild

– Dels kan det vara en chock att bli förälder första gången man får barn. Man måste ställa om hela livet. Det blev dessutom tvillingar för vår del men vi visste ju inget annat, säger Frida Flycht.

Sedan kom Elise.

– Elise har alltid behövt mer närhet till oss föräldrar än vad tvillingarna behövt, de har haft varandra, säger Frida Flycht.

Vissa dagar kan vara jobbiga. Speciellt när de senaste tvillingarna Harry och Elias kom. Harry var tvungen att opereras några månader efter förlossningen och fick en brännskada i ansiktet i samband med operationen.

– Det var tungt, men nu mår han bra, säger Frida Flycht.

Hur hinner ni med både barn och er själva?

– Vi hinner. Vi har ett bra samarbete och har väldigt snälla barn. Och så får vi hjälp från våra föräldrar, säger Frida Flycht.

Rutiner är viktigt för att vardagen ska fungera.

– Det underlättar med sovrutiner och barnen går och lägger sig innan åtta på kvällen. Efter det har vi tid att ladda batterierna, säger Frida Flycht.

Emilia sitter på mattan och kör en polisbil med små blinkande blåljus.

– Tut-tut, säger hon menande till mina fötter som är i vägen.

– Det är fint att de har varandra och kan leka ihop. De behöver aldrig vara ensamma, säger Frida Flycht.

Ska ni ha fler barn i framtiden?

– Nej, säger Frida Flycht och Mattias Classon med en mun.