En dag i maj förra året knackade paret Lucille och Eugene Peterson från Utah i USA på dörren till Lars Perssons hus Nerstu i Österåker. Utan att veta det hade de kommit till det hus där Lucille Petersons anmoder Kerstin Jönsdotter bodde. Husets ägare Lars Persson, vars släkt också bott i huset, har gjort omfattande släktforskning och visste besked att den Lucille Peterson frågade efter hade bott där. Dessutom är Lars Persson och Lucille släkt.

Nu kom paret Peterson tillbaka tillsammans med barn och barnbarn, och Lucilles bror, och fick träffa många fler av sina släktingar.

– Det känns jätteroligt att de här människorna kom tillbaka och att jag kunde visa dem ställen och torp och var de låg, säger Lars Persson.

Amerikanerna fick under lördagen se mer av bygden som anmodern Kerstin Jönsdotter, hennes mor och syskon lämnade på 1880-talet därför att de hade blivit mormoner. Lars Persson har under året som gått forskat om torp i trakten och kan berätta om vilka som bott där.

Omkring 45 personer med ursprung i familjerna Mattsson, Persson och Quayle kom till släktträffen.

– Det är vi tre familjer som har anknytning till mitt hus, förklarar Lars Persson.

Dagen började vid Österåkers kyrka. I dagens program ingick också bland annat ett besök vid sjön Tattarn där Kerstin Jönsdotter lät döpa sig en kall vinterdag då man fick hugga en vak i isen för dopet.

Samlingspunkt var Higgers loge i Västtorp.