Han föddes på Forsby i Österåker, där både mamma Rut och pappa Georg arbetade. Georg var chaufför åt familjen Santesson och skötte bilarna men också ridhästarna. Sitt stora idrottsintresse fick säkert Åke och brodern Stig ärva av fadern som var duktig cyklist.

Åke har själv beskrivit sin barndom och karriär i en artikel i Österåkers hembygdsförenings årsskrift, där han berättar hur han spelade både fotboll och bandy i Österåkers idrottsförening, men annars var gymnastik och senare boxning Åkes favoritsport.

Det började med en bok om boxning som han fick av föräldrarna. Sen började han och några kamrater träna på ett mer målmedvetet sätt, bland annat sparrade de i Månsa loge, som ligger i Ättersta i Österåker. Ibland höll de till i sockenstugan och då kom ibland prästen Allan Abenius förbi och skrattade och uppmuntrade de unga. Det är också många, många mil som Åke sprungit och konditionstränat på stigarna runt Öljaren.

När Åke och brodern Stig, som var fem år yngre, senare flyttade till Katrineholm och började i boxningsklubben under bra tränare, blev resultaten också bättre. 1945 blev Åke nybörjarmästare. 1947 juniormästare. Sen fortsatte karriären med finare och finare medaljer.

Så här beskriver gentlemannen Åke sina främsta meriter i sin artikel i hembygdsföreningens årsskrift:

"Här är de främsta meriterna: Svensk nybörjarmästare. Juniormästare. Tre guldmedaljer i SM (1952,53,54). Trea vid Europamästerskapen i Milano 1951. Vid OS i Helsingfors 1952 blev det poängförlust mot blivande guldmedaljören Jan Cackara. Tvåa i Nordiska mästerskapen 1955. Mellansvensk mästare.

16 landskamper varav 10 segrar. Antal matcher ca 140, segrar i 100.

Så gick det för den boxningsintresserade pojken från Forsby i Österåker."

Nu hade Åke Wärnström säkert kunna lägga till flera fina resultat, men han var som sagt gentleman, aldrig skrytsam. Även om han var en stor idrottsman var Åke liten och lätt till växten. På OS 1952 tävlade han i fjädervikt, 57 kilos klassen.

Det är säkert många katrineholmare som nu på senare år sett Åke så rakryggad vara på väg till kamratgänget som intog sina luncher på restaurangskolan.

En stilboxare och idrottsprofil har lämnat oss.

Arne Westberg

Syssling från Österåker