Förra årets pridefirande lockade ut många katrineholmare i vårsolen. Foto:

Pride är tillbaka – och vill bryta våra normer

Katrineholm

Deltagarrekord, en unik pridelåt och ett minst sagt ovanligt invigningstal. Det är höjdpunkterna under årets upplaga av Katrineholm Pride, enligt arrangörerna.

– Det kommer att bli årets bästa dag i Katrineholm, lovar de.

Förra årets premiärupplaga av Katrineholm Pride blev en succé. Runt 1300 glada deltagare gick i festivaltåget som ringlade sig genom stan i vårsolens sken.

Men arrangören Julian Yderbo var helt slut efteråt.

– Aldrig mer ska jag arrangera pride, sa jag då, berättar han.

Men nu har det gått ett år. Den 5 maj är festivalen tillbaka i Katrineholm. Och Julian Yderbo är tillbaka bakom spakarna. Den här gången med Fiona Broman vid sin sida och med en stab på runt 20 personer från nystartade föreningen Katrineholm Pride bakom sig.

– I dag har vi en bättre organisation och vi är fler personer. Nu känns det bara kul. Nu kan jag tänka mig att arrangera pride igen, säger han.

I fjol var det största fokuset den stora prideparaden. I år är paraden mer som ett startskott för festivalen.

– Pride börjar med paraden. Sen hoppas vi att folk vill stanna kvar vid Perrongen efteråt. Det blir föreläsningar, uppträdanden, bollhav, konstutställning med mera. Sedan fortsätter vi med efterfest på Safiren. Det blir tolv timmar pride och vi hoppas att alla hänger med från 14-tiden till två på natten, säger Fiona Broman och Julian Yderbo.

Julian Yderbo och Fiona Broman är taggade inför årets pridefirande, som är mer än bara en parad. Foto:

Duon siktar på att deltagarantalet ska öka till 2 000 personer. Redan flera veckor innan sista anmälningsdag hade ett 30-tal företag bokat plats i paraden. Innan paraden avgår från Stadsparken finns det chans för giftaslystna att vigas av kommunalråd Göran Dahlström, som även ska hålla tal.

Dessutom hålls ett invigningstal, som enligt arrangörerna blir något utöver det vanliga.

– Öppningstalet blir minst sagt ovanligt, utlovar de.

När paraden gått i mål vid Perrongen, drar evenemangen där i gång med Katrineholms egen pridelåt, specialskriven av ungdomar från ungdomskaféet Mogai och framförd av bandet Otterhounds.

En annan programpunkt är slowathon, ett samarrangemang med Scenkonst Sörmland.

– Det är som en koreograferad promenad, där dansare väldigt långsamt dansar längs en sträcka och besökarna dansar med. Och så äter man popcorn till.

Ur programmet på Perrongen:

Årets pridelåt med Otterhounds

”Homo Aloneo”. Stand-up med komiker Pernilla Hammargren

Slowathon

”Förhållanden är inte en kaka”. Föreläsning om polyamori med Jon Widén och Ronja Håkansson.

Slagverksbandet Big bang band.

Avslutningsfest med DJ Gunn Lundemo.

Därefter följer party på Safiren.

Temat för årets festival är #normbreak. Att bryta normer i samhället. Inte bara ur ett hbtq-perspektiv, även om dessa frågor är huvudfokus.

– Vi vill utmana heteronormen och cis-normen, men också tvåsamhetsnormen. Målet är att öppna folks ögon kring vilka normer vi själva skapar, att få folk att tänka till kring exempelvis sexism och rasism, säger arrangörerna.

Arbetet med Katrineholm Pride 2018 inleddes redan i november i fjol med ett första planeringsmöte. Sedan dess har allt större del av Julian Yderbos och Fiona Bromans tid ägnats åt förberedelser inför festivalen.

– Vi har tävlat mot klockan sedan vi startade. Det har varit svårt att få ihop pridearbetet med våra jobb och privatliv. Många saker tar längre tid än man tror, som att söka polistillstånd för paraden och pengar från kommunen.

Men att allt faller på plats innan festivaldagen är kommen, tvivlar de inte alls på.

– Vi andas och lever pride. Det kommer att bli årets bästa dag i Katrineholm!

Liten ordlista

Hbtq - samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

Transpersoner - samlingsbegrepp för personer som genom sina könsuttryck och/eller könsidentiteter avviker från könsnormen. Har inte något med sexuell läggning att göra.

Cisperson - en person som inte är transperson.

Sexism - fördomsladdad diskriminering, förtryck eller utnyttjande av människor enbart på grund av könstillhörighet.

Polyamori - utövandet, önskan om eller förmågan till flera samtidiga kärleksrelationer, med samtycke från alla inblandade.

Polygami - giftermål mellan flera parter.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmPerrongenStadsparken KatrineholmEvenemangPride
Relaterat