• – Jag får mycket frågor om vad som passar till vad. Visst finns det riktlinjer, men det enkla svaret är: välj själv, säger Robert Lindman. Foto:
  • Till julbordet serverar Robert Lindman gärna ett vitt vin, Kung Fu Girl, som är en amerikansk riesling. Den röda nyheten Uncle Zin tror han kommer att charma många. Boxen han tipsar om är bra, men han varnar för att förpackningen lätt leder till för många glas. Foto:
  • Rätt dryck kan lyfta en måltid, anser Robert Lindman. Foto:
1/

Experten: Använd vintern till att upptäcka nya smaker

Vingåker

I pulkabacken är det varm choklad som gäller. Men i favoritfåtöljen kan en Fidel Castro passa att slå sig ner med, tycker dryckesexperten Robert Lindman och ger tips på vinterns alkoholdrycker.

En ny vinkyl lastas av hemma hos Robert Lindman i Vingåker. Här kommer det att finnas plats för mer drycker av ädla slag. Och det gillar han.

– Jag önskar att jag kunde öppna en champagne varje dag, men så ser ju inte verkligheten ut. Jag tycker champagne är världens bästa dryck. Det ger en lyxig känsla och går att kombinera med mat, och det finns plånboksvänligt bubbel.

Det var hemma vid köksbordet som hans företag Vinkompassen såg dagens ljus för exakt fem år sedan. Nu har det vuxit och har nio anställda. Högkvarteret finns också i Stockholm sedan förra sommaren. Företaget jobbar i korthet med att marknadsföra alkoholhaltiga drycker på uppdrag av svenska importörer.

– Ofta köper man samma flaska som man alltid köpt. Utmaningen är att flytta handen på hyllan till en annan flaska.

Sverige har uppskattningsvis runt fyra miljoner vinköpare, varav en miljon har ett lite större vinintresse. Robert Lindman vill uppmuntra fler att prova nya smaker och vintern är ett perfekt tillfälle.

– Vi umgås mer under vintern, säger han och menar att då kan det passa att hälla upp något nytt.

– Men det är som med jazz, man kan inte börja spela jättesvår jazz direkt. Man måste ha lite taktkänsla.

Glöet är en glöggutmanare som Robert Lindman gärna slår ett slag för. "Det tar glöggen till ett mousserande vin, det är som en sparkling sangria och måste upplevas". Foto:

Att servera god dryck till god mat menar Robert Lindman lyfter smakerna.

– Men drick måttfullt och drick hellre lite mindre och lite bättre. Det säljs för mycket bag-in-box på Systemet. Köper du en bag-in-box riskerar det att öka din konsumtion av vin säger flera undersökningar.

– Man ska unna sig bättre viner, säger han och förklarar att han och vinintresserade kompisar varit i full färd med att noga komponera nyårsmenyns mat och drycker sedan långt tillbaka. Sannolikt korkas någon flaska bättre champagne upp.

Men Robert Lindman menar att vin inte måste vara dyrt för att vara bra. Det allra viktigaste är just vad man själv gillar, och för att bredda smakbiblioteket kan det vara bra att testa nytt. Han poängterar också att det är konsumenten själv som bestämmer vad som funkar. Vill man dricka rött vin till fisk så ska man det.

– Jag får mycket frågor om vad som passar till vad. Visst finns det riktlinjer, men det enkla svaret är: välj själv! En perfekt matchning lyfter både maten och drycken, precis som helt fel dryck kan förstöra en hel middag.

Robert Lindmans vinterfavoriter

Glögg:

Lilla Hyttnäs, 99 kr. "Superklassisk, drick varm med russin och mandel"

Glöet, 89 kr. "Det är som en sparkling sangria"

Vitt vin:

Kung Fu Girl, 129 kr. "Funkar till det mesta, även julbordet"

Till julbordet serverar Robert Lindman gärna ett vitt vin, Kung Fu Girl, som är en amerikansk riesling. Den röda nyheten Uncle Zin tror han kommer att charma många. Boxen han tipsar om är bra, men han varnar för att förpackningen lätt leder till för många glas. Foto:

Rött vin:

Uncle Zin Appassimento, 89 kr. "Silkig och smakrik"

Ramos Reserva, 249 kr. "Passar vinterns rustika maträtter"

Öl:

Stigbergets West Coast IPA, 32:90 kr. "Klarar även revbensspjällen"

Wisby Kloster, 19:90 kr. "Bra till kallskuret"

Dessertvin:

Nivole Mosacato d´ Asti, 82 kr. "Sött, småsparkling, älskas av alla"

Brännlands iscider, 249 kr. "Fräsch äppelsmak, servera i små glas"

Blaxsta Vidal Icewine, 699 kr. "Imponerar på vinnördar"

Bubbel:

Myth Sparkling, 49 kr. "Piggt och plånboksvänligt"

Cremant de Bourgogne, Francois Martenot Brut, 114 kr.

Guldkula Black. Selected by Richard Juhlin, 499 kr. "Löjligt lågt pris sett till vad du får"

Recept på Fidel Castro

4cl Plantation Pineapple-rom

En pressad lime

Ner med allt i en shaker och skaka.

Häll upp i Highballglas med is och fyll upp med Ginger Ale. Garnera med lime. Njut!

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerExtraMatmat och dryck
Relaterat