"Äta utomhus behöver inte vara komplicerat"

Stormköket Àr Ärets julklapp. Dietisten Hanna Olvenmark ser beskedet som en uppmuntran till att göra mÄltiden till ett litet Àventyr.

Dietisten och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark ser till att planera för att laga mat utomhus.

Dietisten och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark ser till att planera för att laga mat utomhus.

Foto: Ulrika Poussette

Mat & dryck2020-11-18 20:30

Hanna Olvenmark Àr en stark föresprÄkare för att Àta utomhus och tycker att valet av Ärets julklapp ligger bra i tiden. Hon vill gÀrna uppmuntra fler att leta sig ut i naturen och Àta sin mat dÀr.

– Det behöver inte vara sĂ„ komplicerat eller förlagt till semesterveckorna nĂ„gra gĂ„nger per Ă„r. Det hĂ€r Ă€r nĂ„got som vi kan göra varje vecka, sĂ€ger hon.

Inte slit och slÀng

Det Àr ett för mÄnga vÀlkÀnt och klassiskt föremÄl som utsetts till Ärets julklapp av HUI Research.

– Nu har jag bara haft mitt eget stormkök i ungefĂ€r fem Ă„r och det har hĂ„llit hur bra som helst, och jag vet personer som sĂ€ger att de har anvĂ€nt sitt i 40–50 Ă„r. Det Ă€r helt fantastiskt, sĂ€ger Hanna Olvenmark.

Men nu i november och de nÀrmaste mÄnaderna kanske det inte kÀnns lika sjÀlvklart att ta med sig maten ut som i somras.

– Det Ă€r nu vi behöver det. Vi Ă€r sĂ„ mycket inne vid den hĂ€r tiden. Dagen blir kortare och vĂ€dret kanske inte hjĂ€lper, men nĂ€r man vĂ€l har kommit ut och har klĂ€der pĂ„ sig som klarar det sĂ„ bryr man sig inte om det sĂ„ mycket.

Planera att gÄ ut

Hanna Olvenmark, som i början av 2021 slĂ€pper sin tredje kokbok som fĂ„tt titeln "Äta ute", sĂ€ger att det bĂ€sta sĂ€ttet att komma ut Ă€r att planera och bestĂ€mma med nĂ„gon annan, eller bara med sig sjĂ€lv.

– Men jag har varit ute sĂ„ mycket att för mig kommer det som ett sug att gĂ„ ut och laga mat. För min egen del funkar det allra bĂ€st att bestĂ€mma vilken dag jag ska ut och vad jag ska laga, dĂ„ har jag kommit över det största steget.

Hanna Olvenmark driver Àven sajten Portionen under tian och vill att mat ska vara kul, god, billig, klimatsmart och bra för kroppen.

– Och jag vill gĂ€rna se mĂ„ltiden som ett litet Ă€ventyr. Det kan man ju göra hemma men det blir lĂ€ttare ute. Man ska inte glömma att det ska vara lite roligt.

Fakta: Hanna Olvenmarks bÀsta tips pÄ stormköksmat

Dietisten och kokboksförfattaren Hanna Olvenmark ger nÄgra enkla tips pÄ mat som Àr lÀtt att laga i stormkök.

Onepots och soppor:

"Det Àr jÀttelÀtt att göra sÄ kallade onepots, till exempel pastarÀtter dÀr man lagar pastan i sÄsen. Och soppa Àr jÀttebra, jag gör en potatis- och morotssoppa som Àr enkel att göra pÄ stormkök."

Pizza:

"Pizza pÄ stormkök blir jÀttegott. Man trycker ut degen tunt och sÄ lÀgger man pÄ locket sÄ att det blir som en liten ugn. Med fyllningen i bakas den dÀr."

Falafel och burgare:

"Ibland lagar jag allt ute, men det gÄr Àven att fÀrdigstÀlla till exempel falafelsmet eller bönburgarsmet hemma, och kanske hacka grönsakerna. Sedan tar jag ut det och steker pÄ stormköket".

CrĂȘpes

"Jag tycker om att göra crĂȘpes pĂ„ stormkök. DĂ„ gör jag smeten hemma och har den i en vattenflaska och kanske gör en fyllning, kanske med svamp, pĂ„ plats. Eller ocksĂ„ med Ă€pple och dĂ„ kan man ha glass med sig i en termos som en liten extra grej."

Popcorn:

"Popcorn Àr jÀttetrevligt pÄ stormkök. Det Àr ett jÀttebra snacks. Barn blir glada om de fÄr popcorn nÀr de kommer hem, men ute Àr allt en sÄ stor bonus eftersom man inte har förvÀntat sig det dÀr."

KĂ€lla: Hanna Olvenmark, Portionen Under Tian.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!