Förändrad konsumtion under pandemins utbrott slog hårt mot Electrolux. Det gör att man nu vänder en förlust på 48 miljoner kronor till en vinst på drygt 2,1 miljarder kronor samtidigt som omsättningen steg med nio procent till drygt 29 miljarder.
Vitvarutillverkaren har nu precis som många andra företag fått andra former av utmaningar.
"Trots att vi producerade på nästan full kapacitet under första kvartalet kunde vi inte möta den starka marknadsefterfrågan i alla produktkategorier. Leveranskedjan var fortsatt ansträngd inom flera områden, särskilt för elektronikkomponenter, vissa plaster och logistik. Situationen kan försämras ytterligare, pådrivet av den globala industrins återhämtning", skriver bolagets vd Jonas Samuelson i rapporten.
Bolaget ser dock ändå positivt på resterande 2021 och höjer bland annat sin utsiktsprognos för den viktiga europeiska marknaden till "positivt" från tidigare "något positivt".
"Även om visibiliteten fortfarande är begränsad på grund av den pågående pandemin, förväntar vi oss fortsatt att efterfrågan under första halvåret 2021 överstiger normala säsongsnivåer på våra huvudmarknader, driven av konsumenters förbättringar i hemmet", skriver vd Jonas Samuelson i rapporten.
Undantaget är Sydamerika där makroturbulens kombinerat med coronasituationen i Brasilien gör att man nu bedömer marknadsutsikterna som oförändrade från tidigare positivt.