Odlaren fÄr bara en tredjedel av pengarna

Grossister och butiker och lÀgger pÄ nÀstan tvÄ tredjedelar av priset för en svensk gurka. Odlaren fÄr knappt en tredjedel. Samtidigt rasar försÀljningen av frukt och grönt.
–Handeln prisar ut sig, sĂ€ger Thomas Lilja pĂ„ branschföreningen Svenska odlarlaget.

Tar grossister och handlare i för mycket? Arkivbild.

Tar grossister och handlare i för mycket? Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Ekonomi2023-05-28 17:28

FörsÀljningen av frukt och grönt rasar, visar Svensk dagligvaruhandels nya frukt och grönt-index. Hittills i Är Àr minskningen 7,7 procent. Inte sÄ konstigt, tycker Thomas Lilja, som sjÀlv Àr tomatodlare i Laholm och ocksÄ ordförande för Svenska odlarlaget.

– Som odlare tycker man att handeln ska titta pĂ„ fördelningen av marginalerna, sĂ€ger han.

Odlaren tar hand om sina plantor under lÄng tid med plantering, nÀring, vatten, vÀrme och skörd. Produktionstiden för tomater Àr Ätta till tio veckor. Grossister och butiker hanterar tomaterna under nÄgra dagar, förklarar han.

– Var tillförs vĂ€rdet i vĂ€rdekedjan? Odlaren gör det mesta av jobbet, butiksledet gör ju inget, sĂ€ger han.

Hög marginal pÄ tomater

Han berÀttar att han sjÀlv sÄlt tomater till grossistledet för 16 kronor kilot.

– I butik tog de 49:90 kronor kilot för mina tomater. Marginalen var 64 procent pĂ„ tomaterna, medan den i snitt kan ligga pĂ„ 22 procent för andra varor. Man undrar varför, 49 kronor kilot skrĂ€mmer ju bort folk.

Ulf Mazur, vd för och grundare av den oberoende sajten Matpriskollen, berÀttar att han har besökt en auktion för svenskodlad gurka som hÄlls varje eftermiddag i Helsingborg dÀr grossisterna fÄr buda.

Den dagen han var pÄ besök gick ett stort parti för 9:54 kronor per kilo, och till det kommer inplastningen som kostar 1:60 per kilo. Det ger ett styckpris till odlaren pÄ ungefÀr 3:33 kronor för en normalstor gurka.

Men i butiker kostar nu gurkorna betydligt mer Àn sÄ.

– Det finns kampanjer som erbjuder tvĂ„ för 15 kronor, men ett vanligt pris ligger pĂ„ 11:90 kronor styck. Det innebĂ€r att utpriset Ă€r tre gĂ„nger inköpspriset frĂ„n odlaren, sĂ€ger han.

Straffar svenska varor

Ulf Mazur, liksom Thomas Lilja, konstaterar att frukt och grönt Àr en högmarginal-kategori för handeln.

– Handeln sĂ€ger att det Ă€r mycket svinn, men folk skulle ju köpa mer om priset var lĂ€gre. Och vi ska ju Ă€ta mer frukt och grönt.

Ulf Mazur ser ocksÄ handelns procentuella pÄslag som en orsak till de skyhöga priserna. Varje led lÀgger pÄ sin procent i stÀllet för ett fast krontal, och det gör att svenska produkter blir utkonkurrerade. De Àr lite dyrare frÄn början, en svensk gurka pÄ höstkanten kan kosta sex kronor styck, medan den marockanska kanske bara kostar tre.

– Med procentuella pĂ„slag stiger priset pĂ„ den svenskodlade till arton kronor, medan den marockanska kostar nio. Men de kostar ju lika mycket att hantera, sĂ€ger Ulf Mazur.

Fakta: Matpriser och grönsaker

Priserna pÄ mat har ökat med 15.3 procent mellan 1 maj i fjol och 1 maj i Är. Under samma tid har fÀrska grönsaker ökat 6,3 procent, bÀr 4,6 procent och frukt 4,1 procent. Frysta grönsaker har ökat 13,2 procent.

Men försÀljningen av grönsaker och frukt har minskat enligt Svensk Dagligvaruhandels nya frukt och grönt-index. Första kvartalet var minskningen 6,8 procent och hittills i Är Àr minskningen 7,7 procent.

Matpriskollen Àr ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser frÄn de olika kedjorna. Konsumenter kan anvÀnda appen gratis för att jÀmföra priser och erbjudanden. Företaget Àr fristÄende och finansierar sin verksamhet genom att sÀlja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

KĂ€llor: Svensk dagligvaruhandel och Matpriskollen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!