Kor och andra kreatur stressas när det smälls raketer i samband med nyår och andra högtider.   FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT

Svartkrut + djurhållning = dåligt

Debatt

Det har varit mycket angående raketer som drabbar hästar/boskap det vill säga flyktdjur.

Det här är en debattartikel med syfte att påverka. Det är den externa debattörens egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Läs mer: Så jobbar Katrineholms-Kuriren med journalistik.

Det finns allvarligt problem som sällan tas upp är inte bara raketer på nyår utan svartkrut med kanoner det vill säga sprängämnen, jag vill att även detta ska uppmärksammas, att det är verkligen opassande när det finns djurhållning väldigt nära.

När kanonerna skjuts av tillkommer en otrolig tryckvåg och är man i sitt ovetande så är det en kraft som strömmar igenom huset så att fönster skakar och det är en kraft att man slungas upp från soffan, möbler flyttar rejält ifrån väggar och ont i hjärtat kan man få, då kan man tänka sig hur det blir på gården, djurstall och djur i skogen.

Jag bor i Sverige jag vill inte veta hur bomber känns. Dessutom så är det inte bara nyår det skjuts av utan de flesta högtider, födelsedagar eller när andan faller in.

Och de tycker det är kanonkul att se dessa djur spränga stängsel (har förlorat kalvar av detta) och se dem i panik i hagen och veta om att de svettas och skakar av rädsla. Problemet är att detta håller i sig ett tag efter sådant har hänt och djuren kan inte äta för dem står på sin vakt. Och ja ett flyktdjur kan knäckas psykisk av detta. Djuren håller ett ont öga mot ”brottsplatsen”.

Som även detta nyår så sprängdes det antal gånger. Ett par gånger då djuren fortfarande var ute, och få in flyktdjur i djurstallet efter dessa tryckvågor är inte lätt, det är inte deras natur att bli instängda utan att fly, väl inne är det oroligt, maten ratas och under tolvslaget då det inte bara är raketer utan bombningar: Den kraft som är i stallet är ohygglig då det känns att hela ladan ska kollapsa, och att man måste vistas där flera timmar efteråt för att se till att pulsen går ner något.

Som djurägare känner man sig maktlös när man ser dessa stora individer i panik och att man vet att hästar/ boskapsdjur kan stressa sig till döds. Hur kan detta tillåtas? Ska vi bara lägga ner allt och flytta och bli arbetslösa?

Tycker detta ska regleras och ses över, kommunen ska ha ett ansvar att se att detta inte ska störa, skada och ska ha koll på om det finns djur och hushåll i närheten, som nu när det finns djurhållning inom tio meters avstånd mellan gården och deras uppskjutningsplats. Och även om det skulle vara längre bort så känner man tryckvågen ändå, kanonskjutningar måste regleras på landsbygden. Det går inte att smyga med att avfyra kanon, det hörs överallt.

Det finns skjutbanor så håll till där och andra tillställningar, men nära bondgårdar det är bara ren djävulskap från deras sida, de tror att de kan göra som de vill. På landsbygden finns bondgårdar med levande djurhållning, jag hoppas att detta kommer att förbli så. Jag hoppas att man kan se över detta, att vuxna män tycker att det är roligt att spränga bomber är oroväckande.

Bonde

Läs mer om dessa ämnen

Djur