Vill majoriteten skydda sig genom en ”trött” valdebatt fram till valet?

Att föra fram sitt politiska budskap i debatt är relativt begränsat i dagens samhälle för en lokalpolitiker. Det mesta av det politiska arbetet sker i det tysta. I nämnder blir yrkanden som kommer från oppositionen per automatik ett avkodat majoritetsärende när man läser protokollen.

Dålig mediebevakning från kommunfullmäktige, skriver Hans Averheim VTL, men det är inte i kommunfullmäktige allt som har med demokrati äger rum, svarar Andreas Lindhe, Katrineholms-Kuriren.

Dålig mediebevakning från kommunfullmäktige, skriver Hans Averheim VTL, men det är inte i kommunfullmäktige allt som har med demokrati äger rum, svarar Andreas Lindhe, Katrineholms-Kuriren.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-03-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tittar vi på hur och var debatten kan ske i kommunfullmäktige så blir jag rätt förvånad att interpellationsdebatterna är lagda bland de sista punkterna på ärendelistan. Kan inte tänka mig att det skett av en slump då dessa debatter tidigare skett i början av fullmäktige. Alltså, om den styrande majoriteten inte vill ha en frisk debatt så lägger de den i slutet av fullmäktigemötet när alla är trötta av 600-800 sidor dokument som manglats igenom samt föredragningar av tjänstemännen. Då vill de flesta gå hem och vila upp sig efter en ansträngande eftermiddag med många ärenden.

Då, i slutet av dagen kommer det upp debatt som handlar om de olika synsätt vi har inom och mellan våra politiska partier i kommunen. Viktiga debatter som ger medborgarna en hint om vart vi står i våra kommunala frågor.

Dessutom har vår lokalreporter redan en timme innan debatterna startar lämnat salen! En i mitt tycke extremt dålig bevakning av demokratin i kommunen. Nu har det varit så här åtminstone denna mandatperiod utan att någon lyft frågan och ifrågasatt detta.

Alltså två problem i ett! Trötta debatter när de flesta vill gå hem och en obefintlig mediebevakning av vår lokaltidning.

Hans Averheim

Kommunfullmäktigeledamot

Vingåkerspartiet VTL

Svar direkt:

Som tidning är vårt uppdrag att rapportera om viktiga frågor som berör och påverkar våra läsare och hur de olika partierna tar ställning i frågan. Ambitionen är att det ska ske innan frågan når fullmäktige, eftersom klubban då går i bordet och medborgarnas chanser att påverka sina folkvalda inte längre finns.

Vår ambition är att bevaka varje kommunfullmäktigesammanträde i Katrineholm och Vingåker, men hur mycket tid och resurser vi lägger på detta styrs av vad vi bedömer som angelägen journalistik för våra läsare.

Det är ju faktiskt inte heller i kommunfullmäktiges talarstol som allt som har med demokrati äger rum. Det kan finnas en och annan debatt som är värd att referera i tidningen – men långt ifrån alla. Precis som du skriver, Hans Averheim, är kommunfullmäktige ibland ganska trötta och inte speciellt spännande sammankomster för vare sig politiker eller journalister.

Att i text då pliktskyldigt referera vad politiker X sagt och vad politiker Y yrkat på i talarstolen i kommunfullmäktige är inte den mest spännande journalistiken och inte en rapportering som vi tror på. Det blir inte speciellt spännande texter för läsaren att läsa.

Andreas Lindhe

Nyhetschef och stf ansvarig utgivare

Katrineholms-Kuriren

Läs mer om