Upprop mot turkisk pressofrihet

Pressfriheten i Turkiet, eller bristen på den, uppmärksammas i dag på årsdagen av kuppen genom ett upprop.

Kurdo Baksi har tagit initiativ till uppropet på årsdagen av kuppen i Turkiet.

Kurdo Baksi har tagit initiativ till uppropet på årsdagen av kuppen i Turkiet.

Foto: TT JANERIK HENRIKSSON /

Övrigt2017-07-03 11:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett år sedan ägde kuppförsöket i Turkiet rum. Efter kuppförsöket har klimatet för den fria pressen hårdnat betydligt. Det vill Kurdo Baksi, debattör och chefredaktör för tidskriften Svartvitt, uppmärksamma genom ett upprop, som bland andra Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom skrivit under.

‒ Sverige har världens äldsta grundlagsskyddade pressfrihet. Men trots det kan det fria ordet aldrig tas för givet och vi måste försvara det och säga ifrån för att vända utvecklingen åt rätt håll. Vi behöver fria medier och journalister som kan, får och törs uttrycka sig för att driva samhällsutvecklingen framåt, säger Marie Hillblom.

"Sedan dess", skriver Baksi om kuppen, "har i princip all yttrande- och pressfrihet avskaffats i Turkiet. Det har aldrig varit så illa för pressfriheten i Turkiet sedan landet blev republik 1923."

I uppropet, riktat direkt till president Erdogan, står det bland annat: "Trots att kuppförsöket var av militär karaktär inledde du en häxjakt på alla oliktänkande och alla som inte delade din världsuppfattning".

Organisationen Reportrar utan gränser välkomnar uppropet.

‒Det är jätteviktigt att hålla frågorna levande. Vi kommer alltid ha diplomatiska kopplingar till Turkiet och det gäller att påverka vår regering att sätta press på Turkiet. Vi behöver också visa solidaritet med journalister som är kvar i Turkiet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Läget har varit dåligt länge i Turkiet, fortsätter han:

‒Kuppen blev ett crescendo på många års försämringar. Vi ser ett land i fritt fall, i synnerhet för journalister. Erdogan har använt kuppförsöket för att sortera ut påhittade och riktiga fiender och journalister sätts inte bara i fängelse, utan de som fortfarande har jobb skräms till tystnad.